Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Policie na jihu Čech šetří. Chce rušit služebny tam, kde je nízká kriminalita

  • 4
Zliv na Českobudějovicku má velmi nízkou kriminalitu, zřejmě proto přijde o státní policii ve městě. Podobně pravděpodobně dopadne i nedaleký Ševětín. Mohou za to chystané úspory, ale i snaha policejního vedení o zefektivnění práce svých lidí.

Máte tady nízkou kriminalitu, tak vám zřejmě zrušíme policejní služebnu. Takovou zprávu se dozvěděli ve Zlivi na Českobudějovicku.

"Boj o zachování policie se vedl několikrát. Dokonce jsme jim před deseti lety prodali náš objekt, abychom zvýšili šanci na to, že tady zůstanou," horlí starosta Jiří Štabrňák s tím, že město ani nedostalo žádný prostor pro diskusi.

Jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner potvrdil, že záměr zrušit služebnu ve Zlivi opravdu existuje. "Policisté tam nebyli dost vytíženi. Nikdo z nich ale nebude propuštěn. Přejdou pod obvodní oddělení v Hluboké nad Vltavou a do Zlivi budou zajíždět," vysvětluje Matzner.

To se však starostovi Štabrňákovi nelíbí. Sice chápe, že policie musí šetřit, ale obává se, že v novém "systému" přijedou do Zlivi až ve chvíli, kdy se něco stane. "Podle tabulek máme maximálně sedm trestných činů na tisíc obyvatel, přitom krajský průměr je asi 33 trestných činů," poznamenává Štabrňák.

Podle něj jsou ve Zlivi počty příznivé právě proto, že přítomnost policistů působila jako prevence.

Na jihu Čech chybí 250 policistů

Matzner ovšem odmítá, že by policisté z města museli odejít jen kvůli šetření. "V současné době analyzujeme vytíženost jednotlivých služeben v kraji, slučovat se tedy možná bude i v jiných městech," potvrzuje mluvčí.

O takových záměrech už slyšel i starosta Ševětína Přemysl Částa. "Oficiální zprávu sice nemáme, ale tušíme, že k nějaké redukci dojde. Zatím je tady nepřetržitá služba, v níž se střídá dvanáct policistů," upřesňuje starosta obce na Českobudějovicku.

Nemyslí si ovšem, že by se nějak razantně změnila dojezdová doba, pokud by policisté přesídlili do Hluboké a v Ševětíně by byli jen část dne.

Mluvčí Matzner přiznává, že v současné době je na jihu Čech o 250 policistů méně, než by bylo třeba. "V regionu jich je přibližně 2 250, s ohledem na nižší rozpočet v příštím roce nikoho přibírat nebudeme," uvedl.

Policie se snaží šetřit i na nájmech. Se starosty proto jedná o případném snížení. Propouštět bude i ty občanské zaměstnance, kteří mají smlouvu na dobu určitou.