ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Michal Sváček, MAFRA

Výtržník ničil dům, na policisty plival a křičel, že má koronavirus

  • 9
Hned z pěti trestných činů je obviněný 24letý muž z Tábora. Na místním sídlišti kromě jiného vykřikoval, že má koronavirus a plival na policisty, kteří na místě zasahovali. Hrozí mu až osmiletý trest odnětí svobody.

Za mladým mužem vyrážela hlídka táborských policistů v pátek večer na sídliště Nad Lužnicí.

„Rozbil dveře jednoho z panelových domů a následně vnikl do bytových prostor, kde poškodil vybavení. Na výzvy přivolaných policistů k zanechání nezákonného jednání nereagoval, naopak proti nim zaútočil,“ popsal mluvčí táborské policie Miroslav Doubek.

Tím však řádění 24letého muže neskončilo. „Vykřikoval, že je nakažen koronavirem, což umocňoval pliváním po zasahujících policistech,“ sdělil Doubek s tím, že jeho chování zastavilo až použití zákonem stanovených donucovacích prostředků. 

Policisté se při útoku muže bránili ochrannými prostředky, a tak nebude potřeba je kvůli koronaviru testovat. 

Tento týden si mladík, o jehož případném testování rozhodnou hygienici, vyslechl obvinění hned z pěti trestných činů. Patří mezi ně porušování domovní svobody, poškození cizí věci, výtržnictví, vyhrožování s cílem působit na úřední osobou a šíření poplašné zprávy. 

„O jeho potrestání rozhodne soud. Vzhledem k vyhlášenému nouzovému stavu mu hrozí až osmiletý trest odnětí svobody,“ zmínil Doubek. 

Podle něj se v těchto dnech někteří výtržníci myslí, že je vyhrožování, že jsou nakažení koronavirem, ochrání od zásahu policistů.

„To je ale velký omyl. Svým jednáním se naopak dopouští toho, že jim hrozí větší trest,“ dodal mluvčí.