Maskovaní lupiči si ze dvou pošt neodnesli ani korunu. (ilustrační snímek)

Maskovaní lupiči si ze dvou pošt neodnesli ani korunu. (ilustrační snímek) | foto: Policie ČR

Při přepadení pošty neuspěli, na pumpě ano. Mladé lupiče už chytili

  • 0
Hned ke třem loupežným přepadením se od pátku do neděle odhodlala mladá dvojice na Strakonicku a Prachaticku. V prvních dvou případech byl pokus o vyloupení pošty neúspěšný. Při třetí akci dvojice přesvědčila ještě třetího mladíka a společně pak přepadli čerpací stanici. Policie už všechny dopadla.

Vše začalo v pátek ve Čkyni na Prachaticku. Teprve 17letá dívka a 19letý mladík tam přepadli poštu. Jedné ze zaměstnankyň se však podařilo spustit poplašné zařízení, dvojici to vylekalo a utekla.

Pro podobné loupežné přepadení se pak rozhodli ve Štěkni na Strakonicku. Zde však maskovanou dvojici vyrušil jeden z příchozích obyvatel, a tak byla akce opět neúspěšná. V tu chvíli už jim byli policisté na stopě.

"Muž se ženou však naplánovali další loupež, ke které ještě přesvědčili svého 19letého kamaráda," upozornila Jaromíra Nováková, mluvčí strakonických policistů.

Z pumpy vzali peníze i litr motorového oleje

Trojice si vytipovala čerpací stanici v Katovicích na Strakonicku. Dovnitř nejdříve vstoupila dívka, která situaci zmapovala. Několik vteřin po jejím odchodu do prodejny vběhli dva maskovaní muži se střelnou zbraní a loveckým nožem. Obsluhu donutili k vydání finanční hotovosti, jednalo se o několik tisíc korun. Při opuštění prodejny ještě odcizili litrové balení motorového oleje.

"Zhruba hodinu a půl po spáchání posledního trestného činu se podařilo pachatele dopadnout. U jedné ze strakonických benzinových čerpacích stanic stálo vozidlo odpovídající popisu, které použili při loupežích," doplnila Nováková s tím, že třetí muž byl zadržen v místě svého bydliště.

Z vyšetřování vyšlo najevo, že pár si přepadení vždy plánoval, hledal různé peněžní instituce a jejich otevírací dobu. "Předem si vše mapovali, převlékali se do jiného oblečení, z vozidla odmontovali registrační značky. Před loupeží zůstali v autě až několik hodin a čekali na vhodnou příležitost, kdy na poštách nikdo nebyl," popsala policejní mluvčí.

Trojice je vyšetřována na svobodě a za loupežná přepadení jí hrozí dva až deset let ve vězení.

Lupiči přepadli pošty ve Čkyni a Štěkni a čerpací stanici v Katovicích.

Lupiči přepadli pošty ve Čkyni a Štěkni a čerpací stanici v Katovicích.