(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Útěk bizonů na jihu Čech prověřuje policie, část stáda zůstává na svobodě

  • 13
Policie prověřuje, zda se majitelé farmy u Českého Rudolce na Jindřichohradecku dopustili přestupku, když jim v dubnu uteklo stádo bizonů. Část jich je stále ve volné přírodě. Lidé policii nahlašují, kde zvířata o hmotnosti až jedné tuny potkávají.

„Dačičtí policisté nyní prošetřují možné spáchání přestupku na úseku týrání zvířat, neboť vlastník farmy řádně nezabezpečil jejich výběh,“ potvrdila mluvčí jindřichohradeckých policistů Hana Millerová.

Pokud policisté dospějí k závěru, že majitelé zabezpečení stáda zanedbali, bude se přestupkem zabývat dačických městský úřad. Majitelům farmy by pak hrozila pokuta až 50 tisíc korun (o útěku bizonů jsme psali zde).

„Záležet teď bude na tom, kdy majitel bizony pochytá. Lidé stále volají policistům do Dačic a lokalizují, kde se bizoni nachází, aby je mohl majitel chytit. To ale není jednoduché,“ dodala Millerová.

Minulý týden bylo podle ní zvířat ve volné přírodě zhruba dvanáct. Veškeré informace o jejich pohybu policisté posílají na Bison Ranch Rožnov v Českém Rudolci. 

„Něco už jsme odchytli a momentálně nevím, kolik jich chybí,“ oznámila Eva Van de Poel z bizoní farmy. Dodala, že bližší informace nechce sdělovat.

Podle policejní mluvčí se zvířata pohybují hlavně v noci a přes den jsou na pastvinách. Lidé by se k nim neměli přibližovat. Pokud na bizony narazí, je nejvhodnější zavolat na farmu nebo linku 158.