Člen šumavské horské služby Václav Cypro stoupá na skialpech na horu Plechý,...

Člen šumavské horské služby Václav Cypro stoupá na skialpech na horu Plechý, kde je přes metr sněhu. | foto: Václav Pancer, ČTK

Na šumavském vrcholu Plechý leží přes metr sněhu, nejvíc za celou zimu

  • 4
Na Plechém, nejvyšším vrcholu české strany Šumavy, leželo v minulých dnech až 112 centimetrů sněhu, což je zde vůbec nejvíce za tuto zimu. Hodnotu zaznamenal i amatérský meteorolog Ivo Rolčík na své stanici, jejíž data využívá i Český hydrometeorologický ústav.

Amatérský meteorolog Rolčík naměřil 112 centimetrů na Plechém v pondělí.  Na vrchu je to nejvyšší sněhová pokrývka této zimy. V dalších dnech sníh pomalu odtával, v úterý a středu již výška klesla pod 110 centimetrů.

Podle slov Rolčíka je běžné, že se v této části roku objevují na horách sněhová maxima. „Většinou je v nejvyšších partiích Šumavy maximum sněhu v poslední dekádě března nebo v prvních dubnových dnech,“ vysvětluje s tím, že třeba na Lipensku letos napadlo nejméně sněhu za posledních pět let.

Na horách sníh, ve městě jaro

Rolčík má měřicí stanici na vrchu od roku 2014, může tak porovnávat data z posledních sedmi zim. Podle nich byla končící zima druhá nejchudší na sníh. Menší maximum naměřil jen na přelomu let 2014 a 2015, kdy napadlo nejvíce 111 centimetrů.

Naopak nejvíce sněhu leželo na hřebeni v lednu 2018. Tehdy stanice ukazovala výšku sněhu 205 centimetrů.

První sníh této zimy podle Iva Rolčíka přišel nezvykle brzy, a to 26. září. „To nás všechny zaskočilo. Stanice naměřila 17 centimetrů. Sníh ale vydržel jen čtyři dny. Další sněhová pokrývka se vytvořila 12. října, ale sníh opakovaně roztál a v říjnu na hřebeni ležel dohromady jen šest dní. Sněhová pokrývka bez tání leží na vrcholu Plechý od 24. prosince a ještě nějaký ten týden tam ležet bude,“ předpovídá profesí zdravotnický záchranář.

Z jeho stanice odcházejí data každých 20 minut. Využívá je i ČHMÚ. „Měřím teplotu vzduchu ve třech metrech nad zemí, v letním období také přízemní teplotu. Dále je v letním období v provozu srážkoměr a v zimním období měření výšky sněhu pomocí ultrazvukového čidla,“ popisuje Rolčík a dodává, že stanice funguje díky solární energii, která se uchovává v baterii.

Více na Počasí iDNES.cz

Zatímco na horách sněhová pokrývka zůstává, například v Českých Budějovicích kvetou krokusy. Květiny jsou vidět například na Sokolském ostrově. Ve městech začíná jaro.

Podle meteorologů mohou dnešní teploty dosáhnout až k 18 stupňům Celsia. Na horách předpovídali 9 až 12 stupňů Celsia.

O víkendu se lehce ochladí zhruba o pět až šest stupňů, protože přes nás bude přecházet studená fronta. V příštím týdnu se jaro projeví naplno. Rtuť teploměrů bude stoupat až k 20 stupňům Celsia.

11. února 2021

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv