Stěžeň plachetnice se dotknul drátů velmi vysokého napětí nad Lužnicí. (3. srpna 2021) | foto: Policie ČR

Plachetnice na řece škrtla stěžněm o dráty vysokého napětí, muž se popálil

  • 19
Velmi netradiční nehodu řešili v úterý policisté z Týna nad Vltavou. Vyjížděli na řeku Lužnici, kde se plachetnice dotkla stěžněm vedení velmi vysokého napětí. Jeden muž na palubě utrpěl popáleniny a jiná zranění.

Nehoda se stala po 13. hodině v chatové oblasti Permoník mezi soutokem Lužnice s Vltavou a Kolodějemi nad Lužnicí.

„Posádka plachetnice typu J22 s přídavným spalovacím motorem podjížděla dráty velmi vysokého napětí a pravděpodobně vůdce malého plavidla neodhadl výšky stožáru lodi a prověšení drátů,“ popsal policejní mluvčí Milan Bajcura.

Když se loď se blížila k vodiči, mladší z mužů skočil do řeky a snažil se tažením za lano lodi zabránit dotyku stěžně s drátem vedoucím přes řeku.

„Druhý muž z plavidla zapnul zpětný chod motoru, ale již nestačil zabránit kontaktu stožáru plachetnice s vodičem a došlo k elektrickému výboji,“ upřesnil mluvčí.

Při výboji se zranil muž na lodi, který upadl do bezvědomí. Na místě zasahoval pracovník energetické společnosti, který vypnul přívod do sítě velmi vysokého napětí 22 kV.

Muž z plachetnice utrpěl popáleniny a jiná zranění, se kterými byl následně přepraven posádkou Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje do nemocnice.

„Policisté událost prošetřili a případ bude předán do správního řízení Státní plavební správy České republiky,“ uzavřel Bajcura.

Nehoda se stala u chatové osady Permoník.

Nehoda se stala u chatové osady Permoník.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz