Nedaleko Vodňan na Strakonicku rozšíří i přes protesty obyvatel těžbu v

Nedaleko Vodňan na Strakonicku rozšíří i přes protesty obyvatel těžbu v pískovně u Čavyně. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Pískovnu mohou rozšířit i přes protesty lidí, když splní podmínky kraje

  • 0
Firma těžící štěrkopísek u obce Čavyně poblíž Vodňan je blízko tomu, aby i přes protesty lidí a sousedních obcí mohla rozšířit těžbu ze současných 47 na 82 hektarů. Musí ale splnit 48 podmínek, které jí zadal krajský úřad.

Mezi nimi je například to, že kvůli zvláště chráněným živočichům musí postupovat opatrně, vybudovat protipovodňové valy či používat ve strojích biooleje a maziva.

Podle úředníků z odboru životního prostředí Jihočeského kraje nemá rozšíření těžby negativní vliv na životní prostředí a zdraví lidí. Místní se s tím ale nehodlají smířit a proti rozšíření těžby dál protestují, stejně jako okolní obce a Vodňany.

Podmínky kraje

Těžaři musí používat stroje s nižší hlučností

Těžit i vozit štěrkopísek jen v denní dobu

Drtič štěrkopísku, který je nejhlučnějším strojem, může být v provozu jen dvě až tři hodiny denně kolem poledne

Používat ve všech strojích biooleje a maziva

Po ukončení těžby odstranit veškeré těžební a technologické vybavení

Rekultivovat pozemky souběžně s postupující těžbou

Nesouhlasné stanovisko zaslal krajskému úřadu vodňanský starosta Viktor Blaščák. "Došlo by k bezohlednému drancování přírodního zdroje a nenávratné přeměně zemědělské půdy na jezero," protestuje Blaščák. Byla to však právě vodňanská radnice, která před lety první těžbu povolila.

Lidé už tehdy nesouhlasili a obávali se, že se zvýší prašnost a hlučnost. A to se podle nich stalo. "Zastavují nás lidé na ulici, že je zde hluk a prašnost i v noci. Už jsme psali firmě stížnosti, ale vždy jen dostaneme odpověď, že vše je v pořádku a podle norem," vysvětlila Renata Regálová, starostka Číčenic, které leží blízko pískovny.

I ona poslala nesouhlasné stanovisko s rozšířením těžby ze současných 47 na 82 hektarů.

Naopak těžební společnost František Jampílek tvrdí, že s rozšířením těžby už dříve musela vodňanská radnice počítat. Podle zástupce firmy Miroslava Mužíka mělo město změnit územní plán, aby těžaři mohli hloubit štěrkopísek i na dalších hektarech.

"Radnice měla zařadit další části těžby do návrhu územního plánu, ale odmítá to udělat," sdělil už před časem Mužík.

Krajský úřad teď dal plánovanému rozšíření pískovny zelenou. "Z vyjádření samospráv, úřadů a veřejnosti vyplývá, že nebyly k záměru vzneseny závažné připomínky, které by nebylo možno v následujících fázích přípravy záměru řešit a které by zásadním způsobem zpochybnily nebo bránily případné realizaci," zdůvodnil rozhodnutí v posudku vedoucí odboru životního prostředí kraje Karel Černý.