Sochy z písku pravidelně zdobí náplavku u Kamenného mostu.

Sochy z písku pravidelně zdobí náplavku u Kamenného mostu. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Písek startuje sezonu, turisty láká na obří sochy a závod dračích lodí

  • 0
Historické město Písek zahajuje o tomto víkendu letní turistickou sezonu tradiční akcí Cipískoviště. Chybět nebudou hudební vystoupení ani nejoblíbenější obří sochy z písku, pohádkový les a závody dračích lodí.

Loni mohli návštěvníci Cipískoviště vidět sochy postaviček Pata a Mata. Letos akademičtí sochaři Josef Faltus a Jiří Kašpar zhmotnili slavné postavy Rožmberků. Použili na ně 110 tun písku.

"Lidé budou moci obdivovat úžasné sochy Viléma a Petra Voka, Jana Zrinského, Perchty nebo figury zvířat. Sochy vydrží na náplavce u Kamenného mostu až do konce června," přiblížila Edita Kučerová z píseckého odboru školství a kultury. Vernisáž se koná v sobotu v 11 hodin.

Výstavou se Písek připojí k akci Rožmberský rok, která připomíná, že letos uplyne 400 let od úmrtí posledního mužského potomka významného rodu Rožmberků Petra Voka.  

Pohádkový les bude v parku Na Trubách

Sobotní program Cipískoviště odstartuje na nádvoří Sladovny v 10 hodin. Připravena je interaktivní prezentace tradičního tkalcovství, kovářství a drátování.

Pohádkovým lesem se park Na Trubách stane od 13 do 17 hodin. Na dvoukilometrové trase čeká děti řada soutěží a úkolů. Na nábřeží 1. máje si budou moci zájemci vyzkoušet jízdu na dračích lodích.

Závody lodí s dračí hlavou a ocasem pak rozčeří hladinu Otavy v neděli v 9:45 hodin. "Většina akcí Cipískoviště je zdarma," doplnila Kučerová. Kompletní program a časový harmonogram najdete zde.