Zvířecí hřbitov funguje například v Praze Bohnicích.

Zvířecí hřbitov funguje například v Praze Bohnicích. | foto: Jan Zatorsky, MAFRA

Písek otevřel hřbitov pro zvířata. Pohřeb vyjde až na čtyři tisíce

  • 3
V Písku začal fungovat hřbitov pro domácí mazlíčky. Pohřeb zvířátka vyjde chovatele na tisíce korun. Pro všechna zvířata ovšem zařízení není. Platí váhový limit 50 kilogramů.

Hřbitůvek se nachází v areálu Lesního hřbitova. Od něj je oddělen plotem, aby se zachovala důstojnost a pieta místa.

Poslední rozloučení s domácím mazlíčkem však nebude úplně levná záležitost. Pokud bude chtít páníček u pohřbu být osobně, celkem vyjde zhruba na čtyři tisíce korun. Za to se připlácí 600 korun.

Sjednání pohřbu stojí 240 korun, majitel miláčka si musí z katalogu vybrat schránku, na dalších 240 korun vyjde předání. Případná přeprava stojí 22 korun za kilometr. Za pronájem hrobového místa na deset let pak zaplatíte 960 korun. Paradoxní je, že pronájem hrobu či místa na urnu pro lidi je na stejnou dobu levnější o 130 korun.

Je to nadstandard, který není pro každého

Největší položkou je vykopání hrobu. Stojí 1 800 korun. "Vykopání zajišťujeme výhradně my. Je to paušální částka, nemění se s velikostí zvířátka," vysvětlila Lenka Gareisová, mluvčí městských služeb, které mají na starosti pohřebnictví v Písku.

Šéf městských služeb Josef Hrádek připouští, že vyšší cena může být pro řadu lidí problém.

"Pro někoho to samozřejmě bude drahé, záleží na prioritách každého. Musíme tuto službu brát jako nadstandard, který není úplně obvyklý," uvedl Hrádek a připomněl, že i náklady na vytvoření zvířecího hřbitova nebyly malé - kromě úpravy terénu, vyřezání dřevin a kácení poškozených stromů musely městské služby opravit plot a nechat vyrobit ručně kovaná vrata.

Pro všechna zvířata ovšem hřbitov není. "Nastavili jsme váhový limit 50 kilogramů," upřesnila Gareisová. Původně se přitom mluvilo až o 80 kilech. Velká plemena psů tak na hřbitově zřejmě nespočinou.

Ředitel městských služeb Hrádek však připouští, že výjimky se dají vždy udělat. "Padesátikilový limit je u takových hřbitovů běžný. V podstatě jde o to, aby tady někdo nechtěl pochovat koně," dodal.

Služba je užitečná hlavně pro lidi v bytech. Ti nemají moc možností, jak s mrtvým mazlíčkem naložit.

"Mohou ho nechat u veterináře, nebo ho sami dopravit do kafilerie. Tam dojde k jeho doslova průmyslovému zpracování. Po rozemletí, rozvaření a vylisování zvířete vznikne masokostní moučka. Tak se spousta majitelů se svým přítelem rozloučit nechce," vysvětlil dříve Hrádek.

Zvířecí hřbitov nemá zatím přesně danou kapacitu, městské služby však odhadují, že se zde bude moci "ukládat" dalších 40 až 50 let. "Navíc je možné později i hřbitůvek rozšířit," doplnila Gareisová.

O místě posledního odpočinku pro zvířátka se v Písku mluví dva roky. Nějakou dobu trvalo najít vhodný pozemek. Podmínky pro vznik nového pohřebního místa jsou totiž velmi přísné.