1. místo - vítěz navíc zabodoval i v jednoduchosti konstrukce objektu. Navíc...

1. místo - vítěz navíc zabodoval i v jednoduchosti konstrukce objektu. Navíc zachovává parkoviště. | foto: MÚ Písek

Bazén v Písku může stát přes 300 milionů, spočítali architekti

  • 3
Výstavbu nového plaveckého bazénu řeší Písečtí od referenda v roce 2013. Na jaře schválili zastupitelé těsnou většinou pokračování v přípravách dokumentace stavby pod lesnickou školou. Ani o více než půl roku později však není jisté, že tam bazén opravdu vznikne.

Problém je znovu v penězích. Zastupitelé v minulosti určili finanční strop za vnitřní bazén 200 milionů korun, letos v březnu odsouhlasili cenu vnitřního, venkovního bazénu a wellness do 250 milionů korun. Jenže projektanti z pražské kanceláře Projektil architekti postupně došli k částce převyšující 300 milionů.

Fakt, že dodržení cenového stropu bude problém, potvrdil na říjnovém zasedání zastupitelů i Luboš Průša (Jihočeši 2012), který je členem pracovní skupiny pro nový bazén.

„Sloučili jsme tři rozpočty do jednoho. Samostatně byl projektovaný a spočítaný vnitřní bazén, pak wellness a venkovní část. Rozpočet byl ale sestavený špatně. Určitě nabídneme možnosti, jak cenu snížit, rezerva tam je. Budeme pracovat na tom, abychom se dostali co nejníž, ale že by se dílo vešlo v plné kráse a se vším, co má mít, do 250 milionů korun, o tom silně pochybuji,“ upozornil Průša.

Stavba prochází velkou oponenturou

Materiál o současné situaci budou mít zastupitelé na stole při listopadovém zasedání. „Předložíme co vyhodit, zaměnit, ale že bychom se dostali pod 250 milionů, to zatím nevidím ani trochu reálně. Objevily se nějaké úspory, jsme někde u 300 milionů korun za kompletní dílo,“ avizoval dopředu Průša.

Dodal, že málo staveb prochází tak velkou oponenturou jako bazén. „Teď nám pomáhá pan docent Šťastný, což je jeden z největších specialistů na bazénové technologie. Pracují pro nás i odborníci v oboru pozemních staveb. Vznesli jsme přibližně třicet připomínek k projektové dokumentaci. Všechny jsou po technologické části v podstatě vyřešeny. Určitě předložíme komplexní materiál, zastupitelé věc posoudí a rozhodnou,“ podotkl Průša.

Už teď je jasné, že opozice nebude z vývoje situace nadšená. „ Původní projekt bazénu pod hradbami měl stát 170 milionů. Tento stojí 300 milionů, takže téměř dvojnásobek. Stavět bazén v Písku za takovou částku je naprostý ekonomický nesmysl. Jsem přesvědčený, že tento projekt je na odepsání. Osekávat ho, aby částka klesla na 250 milionů, je podle mě taky špatně. Bude z toho paskvil, jako byla v minulosti lesovna na Flekačkách. Stejné potíže byly s byty na Titaniku,“ řekl opoziční zastupitel Ondřej Veselý z ČSSD.

Současně dodal, že o možnostech snižování ceny jednat nehodlá. „Nebudu se účastnit debat typu místo měděné trubky tam dejte zinkovou, to nepřipadá v úvahu. Moje vyjádření bude: Pojďte se chovat normálně, zkuste od toho utéct a zamyslet se nad tím, jak to udělat jinak,“ poznamenal Veselý.

Starostka: Projekt je třeba dokončit

Bývalý starosta nechce zatracovat ani možnost výstavby bazénu spolu se všesportovní halou v areálu bývalých Žižkových kasáren.

„Pokud bychom stavěli bazén jinde a v kasárnách máme obrovský nevyužitý plac, pak opravdu nevidím důvod, proč to nespojit s halou. Věřím odhadům, že by obě stavby mohly vyjít na zhruba 320 milionů. Takže na stejnou částku, která vychází na bazén pod lesnickou školou. To je ale dlouhodobá vize. Teď si myslím, že bychom měli pořádně opravit současný plavecký stadion, možná uvažovat i nad opravou venkovního bazénu a připravit pořádně nějaký projekt na nový areál,“ vysvětlil Veselý.

Starostka Eva Vanžurová (Jihočeši 2012) naopak věří, že je třeba projekt pod lesnickou školou dokončit.

„Že se do ceny 250 milionů korun nevejdeme, je fakt, ale řekla bych, že je to tím, že jsou tam nové kvalitní technologie, které víc vydrží, současně ale také něco stojí. Máme za projektem odvedené dva a půl roku práce a myslím, že by si Písek zasloužil, aby bazén stál,“ vysvětlila.

Vanžurová současně nesouhlasí s tvrzením, že by hala spolu s bazénem mohla vzniknout v kasárnách za podobné peníze jako samotný bazén pod lesnickou školou.

„Sportovní hala s přihlédnutím k požadavku zástupců sportovců se rozhodně za 150 milionů korun postavit nedá. Pokud by se jednalo o komplex, byla by suma mnohem vyšší,“ shrnula.

Poslední slovo v rozhodování o budoucnosti píseckého bazénu budou mít zastupitelé 9. listopadu.

Výstavba nového bazénu pod lesnickou školou v Písku bude dražší, než město doufalo. Podle pracovní skupiny vyjde celý areál na zhruba 300 milionů korun. Původně měl stát o 50 milionů méně.