Po osmadvaceti letech provozu potřebuje plavecký stadion v Písku rozsáhlou...

Po osmadvaceti letech provozu potřebuje plavecký stadion v Písku rozsáhlou rekonstrukci. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Písečané na internetu hlasují o podobě nového plaveckého stadionu

  • 0
Obyvatelé Písku vybírají v těchto dnech budoucí podobu nového plaveckého stadionu. Radnice vypsala anketu, v níž je pět možných variant. Na výběr jsou možnosti od nejdražší demolice a stavby nového akvacentra až po rekonstrukci areálu, který dnes chátrá.

"Dělat se už něco musí. Plavecký stadion je na hraně životnosti a venkovní bazén už za ní," připomíná starosta města Ondřej Veselý potíže s venkovní padesátkou.

Hlasování o podobě stadionu

Lidé mohou hlasovat na stránkách města nebo také na městském úřadě a v plaveckém stadionu. Konec hlasování je 24. října. Výsledky ale nebudou pro radnici závazné. Budou jen jakýmsi doporučením pro zastupitele, kteří by o podobě nového stadionu měli rozhodnout na listopadovém zasedání.

Kvůli technickým problémům se dokonce zvažovalo, že se v něm v létě nebudou lidé vůbec koupat. Nakonec rada města rozhodla, že zájemce do bazénu pustí, ovšem letos naposledy.

Nový areál by měl vydržet nejméně třicet let bez závažnějších zásahů. Každá varianta proto zohledňuje i náklady na provoz po celou dobu životnosti bazénu.

Ekonomicky nejvýhodnější se jeví demolice současného areálu a výstavba akvacentra se zábavními a wellness prvky. Přestože stavba vyjde na 228 milionů korun, náklady na provoz budou jen 900 tisíc ročně, což je desetina částky, kterou platí město za provoz současného stadionu.

Projekt totiž počítá s tím, že se zvýší návštěvnost a nová konstrukce eliminuje energetické ztráty. Navíc varianta počítá s vytvořením podzemního parkoviště pro 140 aut. Návštěvníci by tak měli větší pohodlí hlavně v zimě, kdy by mohli v teple dojít až do vozu.

Zkorodované konstrukce a krápníky, které za léta vytvořila voda v podzemí chátrajícího stadionu.

Areál s šesti plaveckými dráhami, bazénem, dvěma tobogany, divokou řekou, saunou, masážemi a restaurací by mělo denně využívat na 400 lidí. Celodenní vstupné se plánuje na 120 korun pro dospělého, 50 korun za dítě.

"Komplex by byl nižší než současný, navíc zdůrazňuje dřevěné prvky. Nenarušoval by proto vůbec panorama města," tvrdí architekt Pavel Lejsek ze společnosti Šumavaplan.

Nejlevnější by byla rekonstrukce starého bazénu

Naprosto opačnou verzí je pouhá rekonstrukce současného areálu. Ta by s cenou 86 milionů byla nejlevnější, ovšem po připočtení nákladů na třicet let provozu by byla o 22 milionů dražší než první návrh. "Tato varianta neřeší vůbec energetiku. Je to jen rozsáhlá oprava, která kromě modernějších technologií nepřináší nic nového," vysvětluje Lejsek.

S pouhou rekonstrukcí počítá i další studie, která však přidává přístavbu s dvěma tobogany a dalšími prvky. Stála by 145 milionů a roční ztráta se odhaduje na 4,5 milionu korun. Nevyřeší ale problémy areálu, protože stará konstrukce zůstane. 

Výhodnější by proto podle něj byly i poslední dvě varianty - areál zbourat a postavit buď nový bazén s wellness nebo nový bazén s atrakcemi. Stavět by se mohlo začít na jaře.