Vlažnější publikum vyburcujeme swingovou rošťárnou, říká pianista Šafr

  10:00
Jakub Šafr je jedním z nejuznávanějších českých swingových klavíristů současnosti. Jako zanícený cestovatel a dobrodruh také projel celou Afrikou od severu až na jih.

Jakub Šafr je českou swingovou ikonou. | foto: Marek Podhora, MAFRA

V pěti letech ho v televizi nadchl varhanní koncert. Přišel za rodiči, že by chtěl umět hrát jako ten pán z obrazovky. Když viděli jeho nadšení, přihlásili ho do hudební školy.

Tak začala muzikantská cesta Jakuba Šafra, která ho dovedla až do Národního divadla v Praze nebo vídeňského Hofburgu. Čtyřicetiletý rodák z Českých Budějovic je dnes už ikonou na poli českého swingu.

Jakub Šafr

Narodil se 7. listopadu 1975 v Českých Budějovicích. Ve dvaceti letech se stal klavíristou orchestru Melody Makers Ondřeje Havelky a po dvou letech kapelníkem. Tuto životní etapu uzavřel v roce 2001 odjezdem na dobrodružnou čtyřměsíční expedici do Afriky. Procestoval také Norsko, Island, Kanadu nebo celé Japonsko. Za celý život odehrál tisíce koncertů s různými uskupeními. Účinkuje v několika inscenacích v divadle v Mladé Boleslavi. Je autorem aranžmá a hudebního nastudování představení V rytmu swingu buší srdce mé v Národním divadle v Praze. Učí na Pražské konzervatoři. Je ženatý. S manželkou Olgou mají patnáctiměsíční dceru Alžbětu. Žijí na statku v malé vsi u Sedlčan.

„Swing prožívá obrovský boom. Vyrojila se spousta tanečníků, soutěží a kurzů a díky tomu po dlouhé době nacházejí cestu k tomuto stylu mladí lidé. Swing je nesmírně pozitivní, energická a zábavná muzika. Když se podíváte do publika, vidíte, že se všichni usmívají. Navíc je velice náročná na hraní, což zase zaručuje kvalitu,“ líčí Šafr.

Jazz ho provází od dětství. Jako kluk poslouchal, když si doma rodiče pouštěli desky Ježka, Voskovce a Wericha. Jednou našel album not s jejich písněmi a odnesl je učitelce do hudební školy. Ta mu místo cvičení nudných stupnic přehrála titulní skladbu Tři strážníci. A o osudu malého Jakuba bylo rozhodnuto.

Dalším zlom přišel ve dvaceti letech během studií na pražské konzervatoři. Jeho profesor na jazzové piano Jiří Růžička byl tehdejším klavíristou v Melody Makers Ondřeje Havelky.

„Natáčeli videoklip a on nemohl. Tak tam za sebe poslal mě. S muzikanty jsme se seznámili, uviděli, že umím jejich styl. Po roce mě pak oslovili, jestli s nimi nechci spolupracovat,“ říká Šafr. Po dvouletém působení v tomto nejslavnějším českém swingovém orchestru se stal dokonce jeho kapelníkem.

Mezitím hrál už s vlastním budějovickým souborem Swing Trio Avalon, se kterým vystupuje dodnes. Díky jejich živelnému projevu si tuto nadšenou trojici pamatují snad všichni jihočeští návštěvníci plesů, vernisáží i běžných koncertů.

„S Avalonem do toho dáváme kromě srdce i fyzický výkon. Je to velký živelný výdej. Měníme program podle nálady publika, prodlužujeme sóla, někdy exhibujeme více, než je slušné. Když vidíme, že je publikum vlažnější, tak zvolíme pomalejší věc, nebo je naopak vyburcujeme pořádnou rošťárnou.“

Vedle srdcového Swing Tria Avalon působí v mnoha dalších uskupeních a orchestrech. V posledních letech je jeho kariéra silně svázaná s Městským divadlem v Mladé Boleslavi. Účinkuje tam v inscenacích Zločin v Posázavském Pacifiku, Muži v offsidu, strhujícím příběhu klavíristy, který prožil celý život na lodi s názvem Novecento, i muzikálu Kabaret.

Jednu z hudebních met zdolal Šafr loni na podzim, kdy byla v Národním divadle v Praze premiéra kusu V rytmu swingu buší srdce mé. Swingový muzikál připravil Ondřej Havelka podle pamětí českého významného jazzmana Jiřího Traxlera a Šafr se postaral o aranžmá a celé hudební nastudování.

Radu pro mladé muzikanty má jasnou. „Dělejte muziku naplno, nejlépe, jak můžete. Když ze sebe během koncertu vydáte všechno, tak to diváci ocení a vrátí vám to. Mladí v tom často mají zábrany, stejně jsem na tom byl já. Dnes se občas přistihnu, že během dobrého vystoupení prožívám úplnou euforii a oblouznění. Po takovém koncertu bývám úplně zchvácený,“ popisuje nadšeně.

Až tři týdny je mimo civilizaci

Málokdo však ví, že vedle hudebníka Jakuba Šafra existuje ještě jeho druhé já - cestovatel a dobrodruh. „Je to důležitá součást mého života. Extrémní cestování mě naplňuje, nedokážu si představit, že bych některé prázdniny nevěnoval nějaké náročné cestě často mimo civilizaci,“ vypráví.

Jeho největší výpravou zatím byla čtyřměsíční expedice po Africe v roce 2001. „S kamarádem jsme jeli autem od severu až na jih. Vyžadovalo to velkou přípravu, jinak by to skončilo jistou smrtí. Občas nám život visel na vlásku. Projeli jsme dvanáct států, poušť i tropické oblasti,“ říká Šafr.

Lákají ho hlavně velice náročné výpravy do hor mimo signál a civilizaci. „Moje úchylka uplynulých let je Norsko. Zvlášť jejich divoké severské hory. Jezdím většinou sám. Dopravím se na úpatí hor, během dvou dní se dostanu mimo civilizaci a následuje až třítýdenní přechod. V horách odhalím své fyzické i psychické možnosti. Žiju si svým vlastním životem obklopený přírodou. Vše mám ve své 23kilové krosně. Jen vodu si neberu, tam teče průzračná z ledovců,“ líčí.

Lásku k přírodě stejně jako k umění v něm vypěstovali rodiče. Jeho otec Pavel Šafr byl dlouholetým ředitelem Jihočeského muzea. Kvůli své vášni chtěl Jakub Šafr dokonce žít v lese ve srubu. Nakonec zvolil kompromis - s rodinou bydlí na statku z roku 1750 v malé vísce u Sedlčan.

S manželkou Olgou rád podniká výlety spíše kulturního rázu. „Důležitý je pro mě New York. Jen tam uvidíte originály broadwayských muzikálů. Nikde jinde nic lepšího neuslyšíte. A pak samozřejmě jazzové kluby. S manželkou jsme také sami bez cestovky projeli všechny čtyři největší japonské ostrovy. Zkrátka, povídání o cestování, to by vydalo na další velký rozhovor,“ usmívá se Jakub Šafr.

Autor:
  • Nejčtenější

Budějovice odvrací i druhý mečbol, Litvínov vyfoukl Kometě třetí bod

24. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:11

Zatímco Pardubice se Spartou už odpočívají, zbývající dvě čtvrtfinálové série se potáhnou minimálně...

Budějovice potřetí porazily Třinec, sérii rozsekne až sedmý duel. Litvínov jde dál

26. března 2024  17:15,  aktualizováno  22:41

Čtvrtfinálová série Třince proti Českým Budějovicím zůstává po šesti zápasech vyrovnaná. Oceláři ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Budějovice 2:0. Obhájce titulu obstál a odvrátil historickou prohru

28. března 2024  16:45,  aktualizováno  21:42

Třinečtí hokejisté vyhráli 14. sérii play off v řadě a zamezili historickému obratu Českých...

Kometa v Litvínově srovnala sérii, Třinec nevyužil mečbol v Budějovicích

22. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:26

Čtvrtými zápasy pokračovalo čtvrtfinále play off hokejové extraligy. Třinec si mohl zajistit postup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rysí rodince na Krumlovsku se daří, matka učí koťata ničit fotopasti

26. března 2024  13:50

Fotopast v lesích na Českokrumlovsku zachytila radostné okamžiky rysí rodinky. Tři koťata rysice...

Kemp mě utvrdil v tom, že se chci elektrotechnice věnovat víc do hloubky

29. března 2024  9:57

Chce si udělat maturitu a pokračovat dál na vysokou školu. Rád by se elektrotechnice věnoval více...

Vyždímali jsme se do maxima, hlesl Doudera. Konečně se dostane ze zimáku

29. března 2024  7:26

Hokejisté Motoru České Budějovice ve čtvrtfinále extraligy s třineckými Oceláři dokázali smazat...

Třinec - Budějovice 2:0. Obhájce titulu obstál a odvrátil historickou prohru

28. března 2024  16:45,  aktualizováno  21:42

Třinečtí hokejisté vyhráli 14. sérii play off v řadě a zamezili historickému obratu Českých...

Majitel stavební firmy o zámku v Chlumu: Dvě patra jsou nazdobená, ale krov hnije

28. března 2024

Premium Zástupci firem, které se podílely na rekonstrukci zámku v městysu na Jindřichohradecku, upozornili...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...