Lidé v Českých Budějovicích podepisují petici proti stavbě takzvané Jižní spojky. Ilustrační snímek.

Lidé v Českých Budějovicích podepisují petici proti stavbě takzvané Jižní spojky. Ilustrační snímek.

Petici proti Jižní spojce v Budějovicích podepsaly už tři tisíce lidí

  • 10
Více než tři tisíce lidí už podepsaly petici proti stavbě Jižní spojky v Českých Budějovicích. Silnice má propojit výpadovku na Český Krumlov s výpadovkou na Nové Hrady a ulevit ulicím uvnitř města. Odpůrcům vadí, že má vést kolem nemocnice a rekreační oblastí mezi Malým a Velkým jezem na řece Malši.

"Chceme, aby město hledalo řešení, které bude vyhovovat co nejvíce lidem a vadit co nejméně lidem. A to by měl být obchvat, a ne průtah pod okny nemocnice, obytných domů a jedním z mála zelených a odpočinkových míst v Budějovicích," říká Tomáš Mráz z petičního výboru Nechceme silnici napříč Malým a Velkým jezem.

Kudy má vést Jižní spojka

Jižní spojka by měla propojit výpadovky na Nové Hrady a Český Krumlov trasou vedoucí přes zahrádkářské kolonie podél trati, lokalitou mezi Malým a Velkým jezem, obytným územím ulic L. M. Pařízka, L. B. Schneidera, kolem nemocnice a venkovního sportovního areálu Základní školy Grünwaldova. Dál přes Vltavu až ke kruhovému objezdu na Litvínovické ulici.

Odpůrci Jižní spojky oslovují s peticí obyvatele na 26 místech města. Založili i diskusní profil Zachraňme Malák a klidové zóny na Facebooku a spustili stránky www.jiznispojkacb.cz.

Pod peticí stále přibývají i podpisy od obyvatel z jiných částí Budějovic než jenom těch, kterým by nová silnice přivedla auta pod okna. I to je podle organizátorů protestní akce důkazem, že je spojuje obava o atraktivní rekreační území u řeky Malše.

Primátor Juraj Thoma ale argumentuje, že plánovaná Jižní spojka není novinkou a radnice ji připravuje už léta. "Od roku 2000 až do roku 2010, kdy došlo k veřejnému projednávání, nezazněla jediná námitka, jediný odpor. V posledních dnech jsem konfrontován s tím, že i některá rozhodnutí stavebního úřadu považuji za velice kontroverzní. Například vydával stavební povolení a povoloval obytné stavby, které jsou v bezprostřední blízkosti plánované spojky, čímž nám mimořádně zkomplikoval život a situaci," řekl.

Podle primátora se radní budou vyhodnocováním připomínek lidí k Jižní spojce zabývat před koncem roku. A protože je jich hodně, zřejmě to udělají vícekolově.

Odpůrci silnice doufají, že se jim nakonec podaří město přesvědčit ke změně názoru. "Přimlouváme se, aby radnice našla řešení, které by odlehčilo dopravní zatížení v jeho centru, a to vybudováním okruhů. Jsme přesvědčeni, že město zatěžuje spousta vozidel, která tudy jen projíždí," podotkl František Nečas z petičního výboru.

Jižní spojka má propoji výpadovku na Český Krumlov (zelený bod  a výpadovku na Nové Hrady (červený bod). Přetne i Plavskou ulici, která vede z centra Budějovic směrem na Nové Roudné (žlutý bod).

Jižní spojka má propoji výpadovku na Český Krumlov (zelený bod a výpadovku na Nové Hrady (červený bod). Přetne i Plavskou ulici, která vede z centra Budějovic směrem na Nové Roudné (žlutý bod).