Německý ovčák zůstal zavřený v autě ve velkém vedru. | foto: MP města České Budějovice

V tropickém vedru nechal muž v autě vlčáka, strážníci mu pomohli ven

  • 29
Nesnesitelné horko musel ve středu v Českých Budějovicích snášet německý ovčák, kterého jeho pán nechal zavřeného v autě jen s lehce staženými okny. Trpícího psa si naštěstí všiml kolemjdoucí a přivolal strážníky, kteří zvířeti pomohli ven z auta.

Muž nechal psa zavřeného v autě krátce před polednem v Hroznové ulici v centru města. V tu dobu se už teploty na ulici šplhaly ke 30 stupňům Celsia, a ve vozidle tak mohla být až dvojnásobná teplota.

Psa si všiml kolemjdoucí a přivolal strážníky. Na místo ihned vyjela hlídka určená k odchytu zvířat. „Při příjezdu pes jevil známky dehydratace, apatie a velmi zrychleně dýchal. U vozidla byla sice pootevřená okénka, ale v těchto případech toto opatření není příliš účinné,“ uvedl mluvčí českobudějovické městské policie David Štýfal.

Majitele vozidla se nepodařilo zjistit, a tak strážníci psa pod dohledem policie osvobodili přes odemčený kufr.

Následně ho převezli do městského útulku, kde se o něj postarali jeho pracovníci. „Majitele psa se později podařilo vypátrat a psa mu vrátili. Čtyřiasedmdesátiletý muž je podezřelý ze spáchání přestupku proti zákonu na ochranu zvířat proti týrání,“ dodal mluvčí. Senior své počínání proto bude muset vysvětlovat u správního orgánu.

„Psi mají omezené možnosti jak se ochladit a v rozpáleném autě může dojít k nejhoršímu,“ upozornil Štýfal.