Lidé se žádostmi o parkovací karty nespěchají. Ulice už se barví domodra

  11:32
Nejistota, strach, že se nic nezmění, rozpaky, ale i naděje ve zlepšení provázejí obyvatele Pražského předměstí v Českých Budějovicích. Od 1. listopadu tam začnou fungovat parkovací zóny.

Parkovací místa označená modrou barvou budou moci od 1. listopadu využívat jen abonenti a rezidenti. Snímek je z Nerudovy ulice, kde bude parkování zpoplatněné v úseku mezi Pražskou a Klaricovou ulicí. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Je za dvě minuty devět. Za pár okamžiků se vysune brána a tři pracovnice začnou na speciální pobočce v českobudějovickém IGY centru rozdávat formuláře a odpovídat na dotazy. Na začátku listopadu spustí město parkovací zóny na Pražském předměstí a i touto cestou o zásadní změně pro tisíce obyvatel informuje.

Mezi lidmi vzrůstá nervozita a také se množí dotazy, jak bude vše fungovat. Hned ráno stálo před pobočkou pět lidí a přidávali se další.

„Nevím, co si o tom mám myslet. S parkováním je to tu strašné. Bydlím poblíž IGY a mám obavy, co bude, až se otevře i druhá budova obchodního centra. V tomto ohledu systém parkovacích karet vítám, na druhou stranu nevím, jak to bude fungovat. Třeba ani s tou kartou nezaparkuji,“ neskrýval obavy Zdeněk Mrklas.

Do schránek mělo dorazit 7 500 letáků

Aby měli lidé více informací, nechalo město rozeslat letáky upozorňující na změnu systému. „V pondělí a úterý jich do schránek v dotčené lokalitě mělo dorazit 7 500,“ upozornil minulý týden Viktor Lavička, mluvčí budějovického dopravního podniku, který ve městě zajišťuje parkovací službu.

Jenže obyvatelé, které MF DNES oslovila, žádný leták nedostali. Byl mezi nimi i Zdeněk Mrklas nebo Nikola Ranná z ulice U Trojice.

„Nic nepřišlo, takže mám jen informaci, která zazněla v městském rozhlase. Chápu, že to má pomoci centru bez aut, v tom jsem pro. Nicméně, pokud je záměr takový, aby auta stála na odstavných parkovištích, pak si myslím, že by měla být zdarma,“ domnívá se Ranná.

Jako vlastník bytu, který však v místě nemá trvalé bydliště, si hodlá pořizovat roční abonentní kartu, která ji bude stát čtyři tisíce korun. Je však skeptická v tom, že pak zaparkuje snadněji.

Pokud by se ovšem povedlo to co v Praze, tak by se situace na Pražském předměstí rozhodně zlepšila. Podle informací Technické správy komunikací například v Praze 6 klesla obsazenost z téměř 92 procent v roce 2011 na současných bezmála 66 procent. Pro obyvatele s rezidentními a abonentními kartami je tak snadnější zaparkovat.

„I v celkovém pražském průměru to bylo zlepšení kolem 30 procent,“ navázal náměstek budějovického primátora František Konečný. S ohledem na tyto zkušenosti věří, že zavedení zón situaci zlepší i v krajském městě.

Na Pražském předměstí jsou parkovací stání plně obsazená, auta stojí i tam, kde nesmějí. Redaktor MF DNES minulý týden ve středu ráno projížděl tamní ulice. Riegrova, Nová, prostor kolem Polikliniky Sever byly beznadějně zaplněné. Ale třeba v nedaleké Lipenské bylo 16 volných míst, na Palackém náměstí 10, další ve Skuherského. Čím více se řidič vzdaluje od frekventovaného místa se službami, tím je větší šance na zaparkování.

V ulicích stojí přes 100 vraků

Už teď to vypadá, že hodně lidí nebude na pořízení karet spěchat. Minulou středu měli na dopravním podniku zhruba 500 podaných žádostí. V porovnání se zmíněným počtem schránek a tedy i bytů je to málo.

„Nápor teprve očekáváme,“ dodal mluvčí Lavička s tím, že lidé podobné věci mnohdy nechávají na poslední chvíli. Navíc stále mají skoro tři týdny.

„Nákup karty budu řešit přes internet (parkovanicb.cz, pozn. red.). Minulý týden jsem se šla informovat na íčko na magistrátu a slečna mě odkázala na web a letáky, sama toho moc nevěděla. Leták zatím nedorazil,“ konstatovala další z obyvatelek Lenka Michálková.

Kdo by o změně systému nevěděl, nebo si kartu nepořídil do 1. listopadu, nemusí ihned očekávat pokutu. „Určitá kratší doba bude zkušební a nebudou se na ni vztahovat sankce,“ zmínil při představení projektu Konečný. Pravděpodobně by to mělo být po celý listopad.

S tím, jak radnice zóny připravuje, se potvrdila jedna zásadní věc. „Na Pražském předměstí je velké množství odstavených vraků. Už teď víme asi o stovce. I to dlouhodobě výrazně zhoršuje parkování v ulicích,“ zdůraznil Konečný. Problém je, že na případné odtahy se různí právní názory. Vedení města tak bude o možnostech řešení v nejbližších dnech jednat.

Nejčastější dotazy, když místní tápou

MF DNES vybrala v souvislosti se zavedením parkovacích zón časté dotazy obyvatel. Odpovídal na ně mluvčí českobudějovického dopravního podniku Viktor Lavička.
Žena s trvalým bydlištěm na Pražském předměstí žije v bytě s partnerem, který tam trvalé bydliště nemá. Ale právě on je majitelem vozidla, které oba používají. Mají nějakou šanci získat rezidentní, či abonentní kartu? Nebo pouze přenosnou?
Pro získání rezidentního parkovacího oprávnění je potřeba splnit dvě podmínky, a to mít trvalé bydliště v parkovací zóně a být vlastníkem vozidla. V tomto případě je tedy pro získání parkovacího oprávnění nutné, aby si partner zřídil trvalé bydliště u partnerky, nebo na partnerku převedl vlastnictví vozidla.
Jaké možnosti parkování na Pražském předměstí budou mít například příbuzní, kteří přijedou na víkend k rodině?
Pokud se parkování nachází v parkovací zóně, lze využít návštěvnického stání dle platného ceníku. Platbu za parkování lze provést pomocí parkovacích automatů, nebo virtuálních parkovacích hodin (aplikace SEJF). Další možností je využití záchytných parkovišť.
Občan má služební auto. Má nárok na nějakou z parkovacích karet?
Pokud má žadatel trvalé bydliště v oblasti zavedených parkovacích zón a využívá vozidlo zaměstnavatele pro soukromé účely, zažádá si o rezidentní oprávnění a k žádosti doloží Potvrzení o příjmu ze závislé činnosti, ve kterém zaměstnavatel potvrdí, že zaměstnanec využívá služební vozidlo pro soukromé účely. Všechny dokumenty nalezne žadatel na adrese parkovanicb.cz.
Na Pražském předměstí žije senior, který je soběstačný, ale žije sám a syn nebo dcera ho každý den navštěvují. Pomohou s nákupem, zajistí případně další věci. Mohou získat parkovací kartu, nebo budou každý den platit?
Mohou získat parkovací kartu v tom případě, že senior pobírá invalidní důchod III. stupně. V případě, že nepobírá invalidní důchod III. stupně, má trvalé bydliště v parkovací zóně, avšak není majitelem vozidla, není možné tomuto žadateli, bohužel, parkovací oprávnění vydat. Rodina může využít návštěvnické stání.
Kromě již zveřejněných informací chystá dopravní podnik s městem ještě nějakou kampaň?
V dotčených oblastech jsme rozdávali letáky do schránek, informaci vysílá veřejný rozhlas, zmínky o parkovacích zónách jsou v médiích. Zřídili jsme speciální web parkovanicb.cz, odkazy jsou na stránkách města i DPMCB. Vše je i na městském Facebooku a Facebooku Dopravního podniku města České Budějovice.

Autor:
  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

U Budějovic boural autobus s lidmi. Řidička byla pod vlivem omamných látek

17. dubna 2024  18:33

U Lišova na Českobudějovicku dnes odpoledne havaroval autobus, když jeho řidička sjela ze zatím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Rozvoj jaderné energetiky může na jih Čech přilákat stovky nových lidí

25. dubna 2024  9:04

Zástupci skupiny ČEZ očekávají, že s dostavbou bloků v Temelíně a Dukovanech i s vybudováním...

Budějovický blokař Sedláček: Ega stranou, musíme tahat za jeden provaz

25. dubna 2024  8:05

Českobudějovičtí volejbalisté už mohli slavit extraligový titul, ale v úterý v Praze v hale Lvů...

Budějovická radnice začíná hledat investora pro akvapark u Diamantu

24. dubna 2024  16:57

Výstavbu vodního světa v Českých Budějovicích má zaplatit soukromá firma, kterou pomůže radnici...

Psa nechali v rozpáleném autě, po vysvobození uhynul. Majitelé dostali podmínku

24. dubna 2024  13:19

Muž a žena, kteří vloni v létě nechali psa v autě před Jihočeskou zoologickou zahradou Hluboká nad...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...