Modré pruhy zkomplikují výjezd z garáží, dřív tam parkovací místa nebyla

  8:57
Nové modré zóny na Pražském předměstí v Českých Budějovicích část obyvatel nepříjemně překvapily. Některým znemožní výjezd z garáží, jiným pruhy schází. Vady, na které poukáže praxe, nechá město odstranit.

Mezi obyvateli Pražského předměstí v Budějovicích, kde začnou už brzy platit parkovací zóny, panuje nervozita. Ve čtvrti mezi Pražskou třídou a řekou Vltavou se mění dopravní značení. Ukazuje se, že změna nemusí být všude ideální. Někde se podaří nejasnost vysvětlit, ale někteří lidé už narazili na problémy.

Dobře to ilustruje situace na rohu Puklicovy a Neplachovy ulice. Tam jsou nově modré pruhy pro stání rezidentů. To samo o sobě ještě nic neznamená. Jenže jsou na silnici nakreslené i v místě, kde jsou naproti garáže.

A jejich majitelům to v praxi znemožní výjezd i vjezd do nich. Dosud tam přitom je značka zákaz zastavení, která do 1. prosince zmizí. Objevit se má na druhé straně silnice, což ale problém jen umocní.

Vlastníci garáží už se na příslušných místech ptali, zda bude možné situaci nějak řešit. Nyní chystají i podání písemné stížnosti.

„Jsme nuceni ji podat a požádat o místní prošetření se všemi dotčenými stranami. Žádáme, abychom se šetření také mohli účastnit a vyjádřit se k dané problematice. Nikdo nepředpokládal, že by v tomto úseku mohla radnice řešit parkovací stání, když byl v místě doposud minimálně 30 let zákaz zastavení. Současná situace je absurdní. Značení není dokončené, ale lidé už v místě i přes zákaz parkují. Stížnost půjdeme podat osobně, abychom měli jistotu, že se tím bude někdo zabývat,“ upozornili majitelé garáží Kateřina Johnová a Jan Čermák.

Zdůraznili, že nejde jen o problém několika vlastníků. Úpravou značení se v ulici mění dopravní situace, což může ve výsledku ohrozit i chodce. V místě se pohybuje hodně seniorů z nedalekého domova, ale i dětí ze škol a družin.

Na odboru dopravy magistrátu o problému vědí. „Hovořili jsme o něm společně telefonicky a doporučil jsem písemné podání podnětu. Nelze samozřejmě hned vyrazit na místo a modré pruhy vymazat. Ale na základě upozornění věc určitě prověříme,“ reagoval Jaroslav Mráz, vedoucí odboru dopravy.

Před spuštěním druhé etapy zón teď denně řeší více telefonátů, které se týkají parkování na předměstí. Některé nové značení už je hotové, jiné staré ještě není odstraněné. Také z toho plynou některá nedorozumění. Vše má být do konce listopadu dotažené, včetně osazení parkovacích automatů a svislých značek. Pokud by to nedovolilo počasí, na některé značení bílých pruhů pro smíšené zóny se může dostat až na jaře.

Zůstalo jen u příslibu

Překvapení zůstali i někteří obyvatelé Průběžné ulice u Strakonické. Loni při veřejném projednání navrhli a pak i oficiálně požádali o prohození části modré zóny za smíšenou.

Tehdy to vypadalo, že se jim podaří návrh prosadit. I podle příslibu předchozího náměstka pro dopravu Františka Konečného přímo při slyšení.

Projektant situaci znovu posoudil, ale po dohodě s městem nakonec vše nechal v původním stavu. Ve výsledku to znamená, že v místě smíšené zóny budou moci parkovat i dojíždějící. Samozřejmě ale ve stanovenou dobu až po zaplacení. V modré zóně je to rovněž možné, ale má to více omezení a je dražší.

„Do budoucna je vedle našich paneláků naplánovaná další bytová výstavba. Dostali jsme stanovisko, že po dokončení dojde k revizi a prohození zón,“ doplnil tamní obyvatel Petr Zákostelecký.

Zóny vznikají mezi Pražskou a řekou Vltavou. MF DNES tuto část předměstí v uplynulých dnech projela. Oproti první etapě mezi Pražskou a Rudolfovskou je v místě méně retardérů. Právě „polštáře“ na silnici motoristé nejvíce kritizovali.

Mizí staré a přibývají nové značky. „Čeká nás osazení asi tisíce svislých značek, další dvě stovky budeme naopak odstraňovat,“ uvedl Václav Kaska, jednatel firmy Kaska, která má tuto zakázku na starost.

Dosud přijal dopravní podnik přes 500 žádostí o dlouhodobé parkovací oprávnění a toto číslo roste o desítky denně. Žadatelé si často nejsou v některých věcech jistí. Nejlepší je pak navštívit poradenské místo v IGY centru.

Mezi časté dotazy tam patří, jak je to s parkováním služebních vozů, nebo vyřešení nejasností ohledně vlastnictví více než jednoho vozu. „Lidé si také nejsou jistí, jak postupovat, pokud nemají v dané oblasti trvalé bydliště,“ doplnila Hana Matějková, marketingová specialistka dopravního podniku.

Pracovníci v IGY mimo jiné poskytují i pomocné mapky se zónami. A v souvislosti s kampaní dorazí obyvatelům informace o zónách do schránek. Další podrobnosti jsou na stránkách parkovanicb.cz.

Parkovací zóny začnou od 1. prosince platit ve čtvrti mezi Pražskou třídou a řekou Vltavou.

Parkovací zóny začnou od 1. prosince platit ve čtvrti mezi Pražskou třídou a řekou Vltavou.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autor:
  • Nejčtenější

U Budějovic boural autobus s lidmi. Řidička byla pod vlivem omamných látek

17. dubna 2024  18:33

U Lišova na Českobudějovicku dnes odpoledne havaroval autobus, když jeho řidička sjela ze zatím...

Porsche z Německa dovezli do Čech v přívěsu, zloděje soud poslal do vazby

9. dubna 2024  12:53,  aktualizováno  11.4 10:24

Táborským kriminalistům se podařilo dopadnout muže, kteří podle policie ukradli v Německu sportovní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rekordní most přes Orlík v sobě skrývá „duši“. Nahlédli jsme dovnitř

10. dubna 2024  16:15

Stavba nového železničního mostu přes Orlík je v poslední fázi. Bude 316 metrů dlouhý, překlene...

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bojuje proti developerům u Lipna a říká, že ho nelze rovnat s jezery v Rakousku

14. dubna 2024  12:05

Pavla Setničková založila spolek Lipno pro život, jehož úlohou je hájit Lipensko před projekty...

Firma Kovosvit MAS Machine Tools dluží miliony, soud zahájil insolvenční řízení

18. dubna 2024  11:49

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS...

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Českobudějovičtí volejbalisté na úvod finále zkrotili v Praze Lvy

17. dubna 2024  23:33

Volejbalisté Jihostroje České Budějovice vstoupili vítězně do finále extraligy. Na palubovce...

Jednasedmdesátiletý řidič předjížděl, zabil ho náraz do protijedoucího vozidla

17. dubna 2024  19:38,  aktualizováno  20:14

Při tragické dopravní nehodě na silnici 2/37 ve směru z Tábora na Slapy ve středu po čtvrté hodině...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...