Za nehodu pandurů u Tábora mohou vojáci, nedodrželi bezpečnou vzdálenost

  • 25
Nehoda pěti obrněných transportérů Pandur u Tábora byla podle policie přestupkem. Z vyšetřování vyplývá, že vojáci-řidiči nedodrželi bezpečnou vzdálenost. O míře zavinění proto rozhodne velitel táborského vojenského útvaru, který případ dostal k došetření.

Netradiční kolize se odehrála 4. listopadu ráno na obchvatu Tábora. Lehká zranění utrpělo jedenáct vojáků a také žena s dítětem. Ta jela v osobním autě a prudce zabrzdila. To způsobilo řetězovou srážku s kolonou obrněnců, jedoucí za ní.

Vzhledem k tomu, že součástí nehody bylo civilní vozidlo, vyšetřoval ji táborský dopravní inspektorát. Policie ČR v úterý předala výsledek Vojenské policii.

Vyšetřovatelé dospěli k názoru, že hlavní příčinou dopravní nehody bylo nedodržení dostatečné bezpečnostní vzdálenosti mezi vozidly. Vojenská policie dnes spis postoupila veliteli táborského vojenského útvaru, který je pro vojáky správním orgánem.

„Správní orgán podezření mající znaky přestupku projedná a rozhodne o míře zavinění,“ uvedla mluvčí vojenské policie Lenka Haberová.

Jaká škoda při nehodě vznikla, zatím armáda neví. Mluvčí generálního štábu Jan Šulc řekl, že ji bude možné vyčíslit až po opravě poničených strojů. Podle spekulací by se mohla pohybovat v řádu milionů korun.

,