Armáda má zpátky tři pandury, které se u Tábora srazily v listopadu 2016

  • 44
Armáda obdržela tři opravená obrněná vozidla Pandur, která před více než dvěma lety havarovala u Tábora. Čtvrtého obrněnce dostane do konce února. Podle dřívějších zpráv musely být u tří z poškozených vozů vyměněny korby.

První dva opravené stroje byly podle serveru iRozhlas.cz předány vojenskému útvaru v Táboře v polovině prosince. Poslední si vojáci převezmou ještě tento měsíc.

„Výši škody je možné stanovit až po dokončení oprav,“ dodala mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

K nehodě došlo 4. listopadu 2016 v Táboře Čekanicích, když se pět pandurů 42. mechanizovaného praporu vracelo zpět do posádky ze cvičení ve Vojenském újezdu Boletice na Českokrumlovsku.

Osobní auto, které jelo před nimi, začalo v reakci na překážku na silnici prudce brzdit a za ním jedoucí obrněná vozidla do sebe postupně narazila.

Při nehodě bylo lehce zraněno osm vojáků a řidička Škody Fabie i její dcera.

Tři vojáci za prohřešek dostali pokutu dva tisíce korun. Poničeno bylo pět armádních obrněných vozidel, jedno z nich ale jen lehce a vojáci si ho opravili sami. Čtyři musely putovat do firmy Tatra Defence Vehicle, která pandury v Česku vyrábí a má na starosti i jejich servis.

„Byla u nich zjištěna deformace korby různého rozsahu a narušení uchycení skupin a podskupin vozidla vlivem působení značných sil při vzájemné srážce takto těžkých vozidel,“ popsala dříve mluvčí Armády České republiky Vlastimila Cyprisová.

,