V táborské nádrži Jordán objevili důmyslnou dřevěnou výpusť.

V táborské nádrži Jordán objevili důmyslnou dřevěnou výpusť. | foto: MěÚ Tábor

Nález unikátních historických výpustí v Jordánu přinesl památkářům cenu

  • 5
Jihočeští památkáři slaví velký úspěch. Nález systému historických výpustí rybníka Jordán v Táboře získal prestižní Cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro v kategorii objev/nález roku.

Za objev této ojedinělé středověké památky technického rázu bylo ocenění uděleno Husitskému muzeu v Táboře, které pod vedením Rudolfa Krajíce provedlo záchranný archeologický výzkum.

"Odkryté dřevěné konstrukce, jejichž nejstarší části jsou dendrochronologicky datovány do roku 1492, přinášejí zásadní informace o technickém řešení regulace vodního režimu v umělých vodních nádržích v pozdním středověku. Udělení Ceny Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro této památce zároveň upozorňuje na šíři našeho kulturního dědictví, jehož ochrana by měla být rozšířena na různé typy staveb," uvedla mluvčí Národního památkového ústavu Jana Tichá.

Historické vypouštěcí zařízení, kterým se regulovala výška hladiny, objevili dělníci loni v květnu během obnovy a odbahnění Jordánu. Ten byl vypuštěný po dlouhých 183 letech.

Husitské muzeum v Táboře uvažuje, že vyrobí repliku historických vypustí a tu vystaví. Lidé by ji mohli vidět v chystaném muzeu rybníkářství, o jehož vzniku se však zatím také jen uvažuje. Vzniknout by mohlo například v areálu sádek blízko Jordánu. Původní výpusti zůstaly po odbahnění pod vodou.

Vyčištěná nádrž v centru Tábora se rychle plní. Za dva měsíce se hladina zvedla o osm metrů a nyní zbývá do původní výšky necelý metr.

,