(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Petr Lundák, MF DNES

Otáčivé hlediště zve na Rusalku. Operu Trubadúr nabídne v italštině

  • 2
Otáčivé hlediště v Českém Krumlově bude nyní patřit operám a baletu. Blok hudebních inscenací zahájila Rusalka od Antonína Dvořáka. Následovat budou Trubadúr, Valmont, kde se představí sólista Národního divadla v Praze Alexandre Katsapov, a Příhody lišky Bystroušky.

Současné ztvárnění Rusalky mělo premiéru v roce 2014 v režii Jiřího Heřmana a pod taktovkou hudebního ředitele opery Jihočeského divadla Maria De Rose. Tato inscenace se zařadila mezi nejoriginálnější divadelní projekty před točnou v posledním desetiletí.

Letos se v Rusalce představí opět mezinárodní pěvecké obsazení v čele se slovenským pěvcem Štefanem Kocánem v úloze vodníka a s trojicí sopranistek – Janou Šrejmou Kačírkovou, Alžbětou Poláčkovou a Mariou Kobielskou.

V roli Valmonta bude tančit Alexandre Katsapov

Následovat bude opera Trubadúr Giuseppe Verdiho. Drama osudné záměny identity a spalujících vášní zasazené do Španělska je plné operních hitů a zazní v italském originále. Kromě českých sólistů v hlavních rolích vystoupí pěvci z Japonska, Portorika, Itálie, Bulharska a Ukrajiny. V klíčové úloze cikánky Azuceny alternují dvě mezzosopranistky – Šárka Hrbáčková a Eliška Weissová.

Opera a balet před otáčivým hledištěm

Rusalka 10.–15. července

Trubadúr 18.–29. července

Valmont 1.–5. srpna

Příhody lišky Bystroušky 8.–11. srpna

Pozn.: na webu otacivehlediste.cz jsou informace o volných místech

Mezi opery se vklínilo baletní představení Valmont s hudbou Franze Schuberta a Peterise Vaskse, jehož tvůrcem je choreograf Libor Vaculík. V titulní roli Valmonta bude tančit první sólista Národního divadla v Praze Alexandre Katsapov. Sérii hudebních titulů uzavře opera Leoše Janáčka Příhody lišky Bystroušky v originálním režijním ztvárnění dua SKUTR – Martina Kukučky a Lukáše Trpišovského.