Nová budova správy městských lesů Písek na okraji města v Píseckých horách v místě zvaném Flekačky. Objekt je postaven ze dřeva a skla a bude v něm byt správce 3+1, kanceláře lesní správy a infocentrum. Výstavba stála 20 milionů korun.

Nová budova správy městských lesů Písek na okraji města v Píseckých horách v místě zvaném Flekačky. Objekt je postaven ze dřeva a skla a bude v něm byt správce 3+1, kanceláře lesní správy a infocentrum. Výstavba stála 20 milionů korun. | foto: Petr Lusk

Závady dvacetimilionové lesovny v Písku zaplatí architekt a stavebník

  • 21
Otázka, kdo bude platit závady na futuristické stavbě písecké lesovny Na Flekačkách, je snad konečně vyřešená. Závady na statice uhradí projektant stavby - architekt Martin Rajniš, drobnější závady uvnitř, znemožňující užívání domu, pak stavební firma Kočí.

Lesovna Na Flekačkách

Avantgardní stavba ze skla, neupraveného modřínového, jedlového a smrkového dřeva vyšla na 20 milionů korun, dvakrát tolik, než měla původně stát. Objekt je náročný na údržbu, několik tisíc šroubů, z nichž je smontován, se musí pravidelně dotahovat. Otevřena byla 12. října 2010. V infocentru měli návštěvníci najít fakta o Píseckých horách i zajímavosti z regionu.

V minulém týdnu se na tom shodli zástupci města, zhotovitele, projektanta a stavebního dozoru.

"Zhotovitel a projektant uznali, že z jejich strany došlo k pochybení. Do konce listopadu se provedou drobnější opravy, aby stavba byla přes zimu provozuschopná," oznámil písecký starosta Ondřej Veselý.

Problémy s vnější konstrukcí, které bude platit architekt Rajniš ze svého, by se měly vyřešit až na jaře, přes zimu nejsou podobné zásahy možné. Kompletní rekonstrukce stavby, která je v provozu teprve dva roky a stála 20 milionů korun, by měla být hotová do konce května.

Dobrou zprávou pro pracovníky Lesů města Písek, kteří lesovnu využívají, je, že závady, které způsobovaly vznik plísní, byly postupně odstraněny.

Architekt zaplatí podle odhadů 800 tisíc až milion korun

Do lesovny tak již neprší, v zimní zahradě však stále zatéká voda do podlah. Stavba má ovšem spoustu dalších problémů. Nefunguje například přírodní cirkulace vzduchu a clonění proti slunci, což mělo tvořit přirozenou klimatizaci. Architekt ovšem tvrdí, že všechno funguje, ale v Písku to jenom neumějí používat.

"Ten barák normálně funguje a normálně existuje. Jsou tam některé závady, které se občas u nových domů vyskytují," prohlásil stručně.

Teď ale bude muset za běžné závady zaplatit podle propočtů města 800 tisíc až milion korun. "Přesně to nevíme, protože nás nezajímá, kolik to bude stát. My chceme jen funkční stavbu," zdůraznil starosta Veselý.

Z vyhlídky už se nikdy nepodíváte?

Úplně v pořádku ale lesovna patrně nebude nikdy. Například schody, které vedou na vyhlídku do patra, se těžko opraví. Jsou totiž moc příkré. Pro veřejnost zde zřejmě trvale zůstane vstup zakázán.

Píseckým občanům nepřirostla kontroverzní lesovna k srdci. S přibývajícími problémy se jejich postoj ještě více vyostřuje. Řada z nich tvrdí, že by ji město mělo vrátit. Podle starosty je to však velmi problematické.

"Znamenalo by to, že by se teď neopravovala a pravděpodobně by spadla. Určitě by to šlo k soudu a nikdo neví, za jak dlouho by se spor vyřešil," konstatoval Veselý.