ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jan Pešek, MF DNES

Opilec se nejdřív udal, že pije alkohol na veřejnosti, pak hlídku napadl

  • 3
Městskou vyhlášku porušil muž, který na ulici v centru Českých Budějovic popíjel alkohol. Sám na své jednání upozornil strážníky a dožadoval se pokuty. Vzápětí se však jeho chování změnilo a začal hlídku napadat. Skončil v poutech a nadýchal 2,43 promile alkoholu.

Ve čtvrtek ve dvě hodiny odpoledne hlídka strážníků procházela po Lannově třídě, kde před jedním z domů posedával zjevně opilý čtyřiatřicetiletý muž. Právě konzumoval pivo z plechovky.

„Když spatřil strážníky, přistoupil k nim a dožadoval se udělení pokuty za požívání alkoholu na místě, kde je to zakázáno. Po zjištění jeho totožnosti hlídka muže vyzvala, aby přestal popíjet na ulici,“ popsala mluvčí městské policie Věra Školková.

Strážníci se rozhodli, že vyřeší přestupek domluvou a muže vyzvali, aby místo opustil. Ten však náhle výrazně změnil své chování a s křikem začal hlídku fyzicky ohrožovat.

„Protože nereagoval ani na opakované výzvy, aby svého jednání zanechal, strážníci proti němu použili donucovací prostředky a pouta. Po přivolání motorizované hlídky městské policie muže podrobili dechové zkoušce na alkohol s výsledkem 2,43 promile,“ uvedla Školková.

Strážníci přivolali záchrannou službu, která muže převezla do zdravotnického zařízení.

Za přestupek proti veřejnému pořádku, kterého se muž dopustil neuposlechnutím výzvy úřední osoby při výkonu její pravomoci, hrozí pokuta do 10 tisíc korun.