Bývalý vojenský prostor Oldřichov leží západně od Písku.

Bývalý vojenský prostor Oldřichov leží západně od Písku. | foto: MÚ Písek

Bývalý vojenský prostor u Písku se změní na park pro sport a odpočinek

  • 0
V bývalém vojenském areálu Oldřichov na okraji Písku se v současnosti prohánějí jezdci na terénních motocyklech a čtyřkolkách a mládež hraje airsoft. V budoucnu se místo promění ve sportovní a rekreační areál, v němž se zabaví rodiny s dětmi, ale i cyklisté.

Zájem o projekt projevili písečtí zastupitelé na svém posledním zasedání. Projednali dodanou studii o využitelnosti prostoru a nyní ho chtějí postupně přetvářet na příměstský lesopark.

Možností by nemělo být málo a potěší především cyklisty. Využije se zvlněného terénu a vzniknou singletrailové trasy pro horská kola - jedna pro dospělé, další pro děti. Studie navrhuje i okruh s umělými překážkami. Vyrůst by také měly hliněné vlny a lavice na skoky. Bikepark s překážkami je v plánu i pro malé cyklisty. A zpevněné cesty umožní vyjet na výlet také rekreačním cyklistům. Chystaný park už však nebudou moci využívat motorkáři.

„Z hlediska bezpečnosti, hluku a možných střetů s účastníky jiných aktivit se jako nevhodný jeví okruh pro terénní motocykly nebo čtyřkolky,“ vysvětluje Petr Jelínek z píseckého odboru investic a rozvoje.

Naopak pokračovat ve svých aktivitách bude v Oldřichově Dům dětí a mládeže Písek. „Programy tam máme jednou až dvakrát do měsíce. Skupiny do Oldřichova chodí na airsoft a různé pobytové akce. V létě tam například plánujeme tábory,“ říká ředitel DDM Milan Malík.

Pro airsoft a dále i paintball mají nyní v areálu vzniknout vyhraničená místa, aby střely neohrožovaly kolemjdoucí. Navíc mají DDM posloužit přírodní tábořiště.

Ve hře je také výstavba lanového parku, venkovního fitness parku a dětského hřiště. Návštěvníci se budou moci procházet například po páteřní cestě parku vedoucí k osadě Mladotínské Mlaky. Její úprava se uskuteční ještě letos a v městském rozpočtu je na ni vyhrazeno 800 tisíc korun.

Alternativa zamítnuté dráhy v Píseckých horách

Vstupem do areálu bude záchytné parkoviště. „Jeho součástí by mělo být také nezbytné zázemí. Infocentrum s nabídkou aktivit, mapkami a půjčovnou vybavení. Dále občerstvení včetně venkovního ohniště a místa pro grilování. A samozřejmě hygienické zařízení,“ popisuje místostarosta Písku Josef Knot.

V okolí Písku tak vznikne singletrailová dráha, o které se vedly diskuse předloni. Tehdy zastupitelstvo smetlo ze stolu návrh na její vystavění v Píseckých horách. Ozývaly se argumenty proti singletrailu, který by prý narušoval hospodářskou činnost v lesích Píseckých hor, a lidmi přetížená oblast by prý další návštěvníky v podobě jezdců nemusela unést.

„Proto se hledala další rekreační oblast, kde by se dráha dala udělat. Oldřichov však pro singletrail nemá tolik atraktivní parametry jako Písecké hory,“ podotýká Petr Jelínek. „O plánovanou dráhu se zastánci té zamítnuté příliš nezajímají,“ dodává.

Spoluautor loňské petice za terénní cyklostezku Pavel Rybařík porovnává obě místa. „Písecké hory jsou vyšší a dá se na nich využít mnoho sjezdů, na kterých si cyklista hraje. Byly by pro stezku vhodnější,“ myslí si. „Tratě jsou zakládány po celé republice jako vyhledávaný způsob vyžití. Tady v okolí bohužel žádnou nemáme. Ta v Oldřichově bude spíše jistou náhražkou. Na druhou stranu ještě nevíme, jak přesně bude vypadat,“ tvrdí Rybařík.

Větší část zalesněného bývalého vojenského prostoru Oldřichov patří městu od roku 2001. Armáda České republiky má právo na část území. „Ta bude dále sloužit strakonické posádce ke cvičením,“ podotýká Jelínek.

Celkové náklady na vybudování areálu v Oldřichově zatím nejsou spočítané. Předložené budou na dalším jednání zastupitelstva. Stavební práce poté začnou nejdříve v příštím roce.

Bývalý vojenský prostor se rozkládá západně od Písku.

Bývalý vojenský prostor se rozkládá západně od Písku.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz