Ilustrační snímek

Ilustrační snímek

Obyvatele Týna nad Vltavou svezou i autobusy pro zaměstnance Temelína

  • 1
Od 1. září mohou lidé v Týně nad Vltavou cestovat po městě dalšími pěti autobusovými spoji. Nově totiž přibyly do dopravního systému autobusy, které už léta vozí zaměstnance do Jaderné elektrárny Temelín. Dosud do nich jiní cestující nesměli.

"Jsem velmi rád, že se nám podařilo ve spolupráci s temelínskou elektrárnou a ČSAD Jihotrans připravit projekt, který přinese obyvatelům Vltavotýnska zvýšení dopravní obslužnosti bez větších nákladů z městské kasy a zároveň bez zvýšení dopravní zátěže ve městě," uvedl týnský starosta Milan Šnorek.

Jízdenku si cestující kupují přímo u řidiče, dopravce proto musel vybavit tyto vybrané temelínské spoje klasickými odbavovacími strojky, které lidé znají z běžných linkových autobusů.

"Na těchto oranžových linkách budou jezdit autobusy Karosa Setra za desetikorunové jízdné. Navíc budou v tomto systému zakomponovány příměstské linky v Týně, kde budou nasazeny čtyři nízkopodlažní autobusy," řekl ředitel ČSAD Jihotrans Robert Krigar.

Lidé se svezou třeba na polikliniku nebo autobusové nádraží

Z Týna jezdí k temelínské elektrárně denně dvacet spojů, které přepravují dvě stovky zaměstnanců. V každém čtvrtém z nich se budou moci po městě svézt spolu s pracovníky elektrárny i místní.

"Ze strany ČEZ to je dobrá vůle, jak vyhovět obyvatelům Týna, protože ty autobusy tu jezdí dlouhá léta a některé linky nejsou plně využity. Právě ty jsme dali k dispozici, aby si do nich místní lidé mohli nastoupit a svézt se třeba na polikliniku nebo autobusové nádraží," sdělil zástupce ředitele temelínské elektrárny Antonín Ješátko.

Pro lepší přehlednost dopravního systému zavedla radnice nový systém takzvaných barevných linek. Pět spojů mířících do Temelína je na zastávkách označeno jako Oranžová linka. Díky ní se zdvojnásobil například počet spojů na jedné z nejvyužívanějších zastávek u městské polikliniky.