Třicátý osmý ročník aprílového závodu dvojic v běhu do schodů Bechyňské schody.

Třicátý osmý ročník aprílového závodu dvojic v běhu do schodů Bechyňské schody. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

OBRAZEM: Před cílem běželi závodníci do schodů v Bechyni po čtyřech

  • 0
Sto osm závodníků si po zimě vyzkoušelo v sobotu svoji kondici v běhu dvojic do schodů v Bechyni na Táborsku. 226 schodů zvládla nejrychlejší mužská dvojice za necelých 32 sekund. Vítězkám v kategorii žen stačilo 53 sekund.

V tradičním 38. ročníku závodu na trati od řeky Lužnice k zámku se radovali z vítězství v nejobsazenější mužské kategorii od 18 do 33 let domácí borci, když tandem Jaroslav Drda a Václav Gabriel zdolal 226 schodů se zhruba osmdesátimetrovým převýšením za 31:77 sekundy.

Třicátý osmý ročník aprílového závodu dvojic v běhu do schodů Bechňské schody.

"To je skvělý výsledek, před závodem jsem odhadoval vítězný čas na 33 sekund. Dlouhodobý traťový rekord se tu nedá měřit, protože původně zde bylo 233 schodů, ale kvůli sesuvům a stavebním úpravám jich ubylo. I když jsme v kronikách našli čas okolo 29 vteřin, k tomu už se dlouho nikdo nepřiblížil," uvedl Petr Chaloupek z pořádajícího Klubu českých turistů.

Kritických je posledních 81 schodů

Bechyňské historické schody klamou vzhledem. První část trati je velmi příjemná, vždy po několika schodech si může závodník trochu vydechnout na krátkých rovinkách, které následují před dalším stoupáním. Jenže zrovna, když začnou síly přece jen ubývat, se před ním objeví příkrá stěna z posledních 81 schodů.

Třicátý osmý ročník aprílového závodu dvojic v běhu do schodů Bechyňské schody.
Třicátý osmý ročník aprílového závodu dvojic v běhu do schodů Bechyňské schody.

"Běžely jsme poprvé, samozřejmě naplno. Ze začátku to docela šlo a pak najednou zničeho nic, asi tak v půlce, vůbec nešly zvednout nohy. A to bylo šílené," svěřila se v cíli sedmnáctiletá táborská studentka Monika Pincová, která běžela se svou kamarádkou Nikolou Černou.

Nikola přiznala krizi ke konci závodu, přitom obě studentky jsou atletky, specializují se na víceboj a sprinty. Před cílem už neřešily jako spousta dalších závodníků estetický dojem a několik posledních schodů běžely po čtyřech. Nakonec dosáhly s časem 53 sekund na vítězství mezi ženami.