Vodní nádrž Římov.

Vodní nádrž Římov. | foto: David Peltán, MAFRA

Začíná obří obnova rozvodů pitné vody za 1,2 miliardy korun

  • 2
Jihočeský vodárenský svaz zahajuje rekonstrukci potrubí, čerpacích stanic a vodojemů, která má hodnotu 1,2 miliardy korun. Jedna z prvních etap začíná poblíž zdroje vody v Doudlebech.

Českobudějovický stavební úřad oznámil začátek územního řízení, které se dotýká desítek soukromých pozemků jen v katastru Doudleb na Českobudějovicku.

Ocelové potrubí, kterým proudí voda do tisíců domácností Jihočeského kraje, potřebuje rekonstrukci. V některých místech ale povedou rozvody v jiných místech než stávajících.

To se ukazuje na začátku první etapy stavby na trase u obce Doudleby. Vodovod vychází z Vodní nádrže Římov staré čtyřicet let.

Délka první etapy bude 1,6 kilometru

„Musíme se místy vyhnout nové zástavbě. Trasa nového řadu povede do úpravny vody v Plavu. Část potrubí u Římova jsme už obnovovali po povodních v roce 2002. Práce jsou rozdělené do tří etap, celková investice této části projektu bude kolem 300 milionů korun,“ přiblížil předseda Jihočeského vodárenského svazu Antonín Princ.

Délka první etapy bude 1,6 kilometru a povede ve větší části při břehu Malše. Místy se ale dostane do obydlených částí. Že se za tu dobu obce v Pomalší dost změnily, potvrzuje i starosta Doudleb Zdeněk Šmíd. „Jako všude se rozrostla i u nás nová zástavba. Jsem zvědavý, jak vodárenský svaz rozvod vyřeší,“ uvedl Šmíd.

Územní řízení pro první etapu nazvanou Obnova řadu surové vody se týká kromě majitelů pozemků také různých institucí. Vyjadřovat se k ní bude i Národní památkový ústav, protože stavba povede lokalitami na Doudlebsku s památkami na pravěká osídlení z doby bronzové.

Termín veřejného projednávání této etapy stanovil českobudějovický stavební úřad na 6. únor.

„Předpokládám, že se trasa vyhne mohylovému pohřebišti, které zkoumají archeologové v souvislosti se stavbou dálnice. Lokalita má být potom vyňata ze seznamu kulturních památek, liniové stavby mají přednost,“ míní archeolog českobudějovického památkového ústavu Jiří Havlice.

Stavebníci mají přesto ze zákona povinnost hlásit archeologům zajímavé nálezy, na které přijdou při zemních pracích.

Pitnou vodu z Římova dnes odebírá 380 tisíc obyvatel kraje. Na zdroj je napojeno přes 150 jihočeských měst a obcí, při délce rozvodné sítě 533 kilometrů. Samotné sdružení, kterým je Jihočeský vodárenský svaz, tvoří 263 obcí.

Srdcem zásobování vodou je kromě vodní nádrže úpravna v Plavu, která patří k největším v zemi. Vodní nádrž na Malši u Římova vznikala v letech 1971 až 1978. Má rozlohu 210 hektarů a sypanou hráz vysokou 47,5 metru.