(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Josef Gabzdyl, iDNES.cz

Obchodník odebíral zemědělské stroje, ale nezaplatil je. Dostal pět let

  • 2
Na pět let do věznice s dozorem poslal českobudějovický krajský soud obchodníka se zemědělskými stroji z Moravy. Odebíral od prodejců zboží, ale zůstal jim dlužný, v lepším případě uhradil jen část ceny. Přitom nakupoval v době, kdy byla jeho firma v úpadku.

„Vystupoval jako solventní obchodník. Objednával, ale věděl, že nemůže zaplatit. Skutečný stav před klienty zamlčel,“ uvedla předsedkyně soudního senátu Olga Smrčková.

Devětapadesátiletý Ladislav Knoflíček ze Svatobořic u Kyjova podvedl podle obžaloby v letech 2013 až 2014 pět subjektů a celkem jim dluží 8,7 milionu korun.

Mezi poškozenými je i firma z Křemže na Českokrumlovsku, od níž si koupil pojízdný postřikovač za 6,3 milionu korun, ale po četných urgencích uhradil jen polovinu ceny.

Od známých si půjčoval i hotovost, ale směnky nesplácel. Peníze používal pro svou potřebu, stavěl za ně například rodinný dům. Podle svého prohlášení nemá žádný majetek a je rozvedený.

Obžalovanému hrozilo za podvody vzhledem k výši škody pět až deset let vězení. Senát se přiklonil k tomu, že postačí trest na spodní hranici sazby a v mírnějším vězeňském režimu, aby odsouzený mohl pracovat. „Přihlédli jsme k jeho dosavadnímu bezúhonnému životu,“ vysvětlila Smrčková.

Kromě trestu vězení uložil senát obžalovanému šestiletý zákaz působení na manažerských postech firem.

Poškozené soud odkázal na občanskoprávní řízení, protože Knoflíčkova společnost L-Servis je ještě v konkurzu a její majetek není vypořádaný.

Trest je souhrnný, už v roce 2015 totiž dostal Knoflíček u soudu v Hodoníně podmínku za zpronevěru. Rozsudek není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání.