Ve strakonické čtvrti Jezárky v těchto dnech dokončují řemeslníci dva nové bytové domy a začínají se do nich stěhovat obyvatelé.

Ve strakonické čtvrti Jezárky v těchto dnech dokončují řemeslníci dva nové bytové domy a začínají se do nich stěhovat obyvatelé. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

O startovací byty není zájem. Radnice je nabídne seniorům jako nájemní

  • 1
Mladé rodiny ve Strakonicích už nemají zájem o takzvané startovací byty. Radnice je proto přemění na nájemní a bude je nabízet přednostně seniorům. Ti mnohdy žijí ve větším bytě a chtějí jej vyměnit za menší.

Také manželé Mrázovi rozhodovali, jaký byt si ve Strakonicích pronajmou. Nejprve uvažovali, že by si od radnice pronajali jeden z pětadvaceti startovacích bytů v ulici Stavbařů. Nakonec ale dali raději přednost novému bydlení v lokalitě na Jezárkách .  

"Byty jsou tam cenově přijatelné, za prostorný dvoupokojový platíme měsíčně se vším sedm tisíc korun a navíc je nový. Ve startovacím bytě bychom měli smlouvu na dobu určitou a stejně bychom za rok museli hledat něco jiného," řekla Mrázová. 

Strakonická radnice teď bydlení v ulici Stavbařů v pěti volných bytech nabídne seniorům. "Ti mají poslední dobou zájem o výměnu většího bytu za menší," popsala mluvčí strakonické radnice Irena Malotová.

Přeměnu startovacích bytů na nájemní projedná zastupitelstvo

Nové byty, které investor postavil na Jezárkách, zamíchaly i trhem s nemovitostmi. K dispozici je nyní více volných bytů a ceny pronájmů ve městě klesají.

Přeměnu strakonických startovacích bytů na nájemní s přednostním právem seniorů budou v březnu schvalovat zastupitelé. Strakonice vlastní 623 bytů, 25 z nich je startovacích.

Ty jsou v Domě s pečovatelskou službou v ulici Stavbařů. Mladé rodiny v nich mohly žít nejvýše pět let. I když zastupitelé změní účel bytů ze startovacích na nájemné, dvacítka mladých rodin, která v nich nyní bydlí, o střechu nad hlavou nepřijde.

,