Kateřina Neumannová se zúčastnila charitativní akce Birell Jízda.

Kateřina Neumannová se zúčastnila charitativní akce Birell Jízda. | foto: Roman Šperňák, 5plus2.cz

Tachometr nemám, jízdou se chci hlavně bavit, říká Kateřina Neumannová

  • 9
Olympijská vítězka a mistryně světa v běhu na lyžích Kateřina Neumannová se spolu s dalšími známými osobnostmi připojila k charitativnímu projektu Birell Jízda. Za každého, kdo projel bránou, dá pořadatel akce pět korun na speciální konto, z něhož pak přispěje šesti lidem s handicapem na nákup nového handbiku.

V neděli před desátou vyrazila Kateřina Neumannová ze šumavského Zadova na Kvildu. Za půlhodinku už si dávala snídani v tamní vyhlášené pekárně a chvíli před půl jedenáctou projížděla speciální bránou Birell Jízdy, která stála na oblíbené turistické trase k pramenům Vltavy.

Bránou necelou půl hodinu po jejím postavení projela jako 175. v pořadí.

„Musím říct, že tenhle výlet je pro mě hodně netypický. Dcera odjela s tatínkem na prázdniny. Tak jsem si naplánovala celodenní cykloturistiku,“ vysvětlila Neumannová.

Birell Jízda

Projekt Birell jízdy pokračuje 7. července v Třeboni, kde bude na hrázi rybníka Svět brána od 11 do 19 hodin. Hned dva dny 8. a 9. července se potkají cyklisté s bránou v Hluboké nad Vltavou a 10. července bude v Písku, rodišti Kateřiny Neumannové.

Kompletní přehled stanovišť po celé republice najdete na webu akce.

Obvykle totiž jezdí na jedno až dvouhodinové výjezdy ve svižnějším tempu. Neděle 5. července pro ni byl výlet na 80 kilometrů. „Pokračuju dál na Strážný a tuhle část Šumavu. Ale bude to takový výlet hodně na pohodu v krásném počasí,“ popisovala své plány.

Víc kilometrů na kole než na lyžích

Kolo v době své závodnické kariéry kombinovala s běžkami. Dnes už prý kilometry na horském speciálu převažují nad těmi na lyžích. „A je to docela logické. V době, kdy jsem jezdila závodně, jsme často byli na ledovcích. V dnešní době, když není sníh na Šumavě, tak mám smůlu, protože když jezdíme do Itálie, tak se věnuju spíše sjezdovkám než běžkám,“ popsala.

Ale ani tak se na Šumavské cyklostezky nedostává jako v minulosti. Na Zadově totiž už není každý víkend tak, jak to bývalo v minulosti. „Dcera hraje tenis, takže díky tomu zůstáváme na mnoho víkendů v Praze. Na kole jsem letos byla na Šumavě možná pětkrát nebo šestkrát,“ popsala.

Ze svých tréninků v době aktivní závodnické kariéry (v zimě na lyžích, v létě na horském kole), ale má krajinu česko-německého pomezí perfektně projetou. A pokud má vybrat svou nejoblíbenější trať, zmiňuje červenou turistickou trasu kolem Strážného a dále po hranicích.

Když má však doporučit prima výlet po Šumavě, volila by pro rodiny s dětmi i méně náročné cyklisty kanály kolem Srní a Antýglu. „To jsou super upravené trasy, kde jedete příjemně v chládku, každou chvíli narazíte na občerstvení. Prostě pro rodiny ideální,“ vysvětluje. Pro náročnější nadšence kola pak zmiňuje oblasti Modravy, Černé Hory a Knížecích Plání.

Tachometr? A k čemu?

Vzhledem k tomu, že na Šumavu už se nedostane tak často jako v minulosti, bere si kolo i do Prahy, kde bydlí a tráví nejvíce času. Pěkné výjezdy jsou podle ní i směrem na Brdy nebo Karlštejn. „Porovnávat to se Šumavou, kde jsem vyrostla, to ale prostě nejde,“ pokrčila rameny. Po Čechách se jinak příliš nevydává a v zahraničí už si na kolech sjela v Rakousku oblasti Flachau nebo Dachsteinu.

O projektu Birell brány na Kvildě ji řekli kamarádi. A projet ji neváhala. „Pokud člověk může sportem pomáhat, je to fajn a jsem ráda, že firmy, které podporují sport, podporují i ty, kteří měli v životě míň štěstí. Projet bránou, to je to nejmenší, co může každý udělat,“ ujistila chvíli před tím, než se vydala na zbytek svého výletu. Jak znovu upozornila, pohodového.

Tachometr na řídítkách jejího kola totiž nenajdete. „V době svojí závodnické kariéry jsem si vedla deníky, všechno zapisovala. Teď už to nemám zapotřebí, takže proč mít tachometr? Sportem už se chci hlavně bavit,“ vysvětlila.