Martin Kuba obhájil post předsedy jihočeské ODS.

Martin Kuba obhájil post předsedy jihočeské ODS. | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Nepodléhám iluzi, že jen nové tváře zajistí úspěch ODS, říká Kuba

  • 6
Martin Kuba, dosluhující předseda Občanské demokratické strany, obhájil svůj post v čele jihočeské ODS. Na regionálním sněmu dostal 48 ze 74 hlasů. S náskokem porazil jediného soka Jana Bauera, bývalého poslance a starostu Prachatic.

Na podzim propadla ODS při volbách do parlamentu. Na úrovni Jihočeského kraje opustila své pozice a už tři roky sleduje dění na českobudějovickém magistrátu pouze z opozičních lavic. Přesto předseda krajské ODS Martin Kuba na regionálním sněmu obhájil svůj post.

Jak silný je podle vás nyní váš mandát?
Byl jsem zvolen zhruba dvěma třetinami hlasů, což považuji za silný mandát.

ODS už delší dobu hovoří o změnách, ve velké míře personálních. V Jihočeském kraji se ale díky vaší obhajobě v tomto směru nic nemění. Mrzelo vás, že jste neměl kromě Jana Bauera dalšího protikandidáta, novou tvář?
Já považuji Honzu Bauera za dostatečně silného a kvalitního protikandidáta. Samozřejmě bych se nebránil ani tomu, pokud by chtěl kandidovat někdo další. Nikdo jiný si o tu šanci neřekl. Na rozdíl možná od jiných kolegů nepodléhám iluzi, že nasázíme do pozic úplně nové tváře a rázem budeme zase oblíbení. ODS musí zásadně změnit celkově svůj styl politiky a vystupování.

Znamená to, že ODS nyní nemá nové silné osobnosti, které by vrátily stranu zpět na výsluní?
Nepochybně má. Například Petr Fiala je výraznou novou tváří a má za sebou i jasné výsledky. Má vizi i schopnosti posunout ODS zpátky na pozice, které jí patřily.

Jak chcete fungování strany změnit, abyste znovu posílili své oslabené pozice? Čím chcete získat ztracenou důvěru voličů?
Neřekl bych, že se moje pozice významně oslabila. Oslabila především pozice celé naší strany. Ve volbách jsem od voličů dostal třináct procent preferenčních hlasů, což byl 13. nejlepší výsledek mezi všemi politiky ODS a bylo to víc, než získala polovina našich poslanců. Doplatil jsem spíše na celkový velmi špatný výsledek ODS. Jinak jsem připraven plně podporovat Petra Fialu, bude-li zvolen, a udělám maximum, aby jeho vize fungování ODS byla naplněna.

Na předsedu celé ODS jste nominovali Petra Fialu, na místopředsedu Jiřího Pospíšila? Proč jste se rozhodl nekandidovat?
ODS se musí nadechnout k novému stylu práce a kongres by měl být o tom, co dál s ODS. Někteří kandidáti ale, bohužel, postavili svůj program jen na tom, že nechtějí mě. Bez vize, co dál s ODS. Takový přístup nic nepřináší. Proto jsem z kandidatury ustoupil a najednou se ukazuje, že jediný, kdo vizi má, je Petr Fiala. Věřím, že můj krok zklidní ve straně atmosféru a povede k mnohem racionálnějšímu a méně emotivnímu jednání na kongresu.

Jaká bude vaše budoucnost mimo politiku? Vrhnete se naplno do podnikání?
Už před vstupem na ministerstvo jsem několik let podnikal. Podíly jsem tehdy převedl na svoji maminku, takže teď se těm věcem zase začnu více věnovat. Navíc máme s kolegy v hlavě několik zajímavých nápadů, na kterých začínáme pracovat. Takže určitě se budu věnovat podnikání.