V noci na pátek 23. června ošetřili záchranáři několik desítek dětí v...

V noci na pátek 23. června ošetřili záchranáři několik desítek dětí v rekreačním zařízení Spolana ve Varvažově na Písecku. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Zvracení a bolesti břicha školákům způsobil těstovinový salát s kuřecím

  • 10
Vážné zdravotní potíže 50 dětí a tří dospělých při pobytu na škole v přírodě u Varvažova na Písecku způsobila minulý čtvrtek večeře, těstovinový salát s kuřecím masem a zeleninou. Za pár hodin postihlo především školáky ve věku od 7 do 12 let zvracení a průjmy.

Čtrnáct dětí a jeden dospělý museli do nemocnice. Zdravotníci i provozovatel areálu měli podezření na virózu, laboratorní analýzy však dopadly jinak.

"Stanovili jsme diagnózu enterotoxikóza po požití podané večere. Nález, který svědčí pro tuto diagnózu, byl prokázán u jedné kuchařky. Viróza byla vyloučena," potvrdila krajská epidemioložka Jitka Luňáčková.

Enterotoxikóza je onemocnění trávicího ústrojí, které je způsobené toxiny mikrobů. Projevuje se právě zvracením a průjmy.

K zavření areálu u řeky Skalice nebyl důvod

Žáci ze středočeských škol měli nakonec štěstí, že onemocnění poměrně rychle odeznělo. Přivolaní záchranáři jim včas pomohli a rychle se uzdravili i hospitalizovaní pacienti.

Děti z tábora odjely a celý areál u řeky Skalice museli provozovatelé dezinfikovat a celý ho ještě prohlédli hygienici.

"Vyšetřili jsme nakažené děti, dospělé i vzorky večeře. Nakonec se prokázalo, že původcem zdravotních potíží bylo kontaminované jídlo. Šetření stále pokračuje," upřesnila Luňáčková.

K zavření rekreačního zařízení však nebyl podle krajské epidemioložky žádný důvod. Pod dohledem hygieniků hned minulý pátek po plánovaném odjezdu celého turnusu školy v přírodě celý areál vydezinfikovali a udělali všechna potřebná hygienická opatření.

"Nový turnus nastoupil do čistého prostředí a hromadné zdravotní problémy by se neměly opakovat. Důležité je, aby provozovatelé rekreačních zařízení důsledně dbali na hygienické návyky, ale i správné ukládání potravin a provoz v kuchyních," dodala Luňáčková.

Provozovatel areálu Miroslav Topinka potvrdil, že ve čtvrtek hygienici znovu celý rekreační areál prohlédli. "A konstatovali, že jsme všechna jejich nařízení splnili. Dneska odjelo po skončení dalšího týdenního turnusu naprosto bez problémů 150 dětí z Prahy," podotkl v pátek Topinka.