Policisté zadrželi v lese u Nesměně dva nelegální kopáče vltavínů.

Policisté zadrželi v lese u Nesměně dva nelegální kopáče vltavínů. | foto: Policie ČR

Policisté chytili v nočním lese hledače vltavínů, prozradily je údery krumpáče

  • 16
Policejní psovodi zadrželi v noci na sobotu další nelegální hledače vltavínů. Tentokrát je přistihli v lese u Nesměně na Českobudějovicku poblíž areálu dětského tábora.

Pro páteční kontrolu lokalit, kde dochází k nelegálnímu kopání vltavínů, vytipovali policisté les v katastru obce Nesměň.

„Dva policisté se psy procházeli terén, když zaslechli zvuk kopání. Poté zahlédli mezi stromy u země světlo. Přišli blíž a přímo při činu přistihli pětatřicetiletého muže z Karlovarska, který lopatou a cepínem kopal v zemi a hledal vltavíny,“ popsala policejní mluvčí Štěpánka Schwarzová.

Když policisté tohoto muže kontrolovali, všimli si dalšího světla, které vycházelo z jámy několik desítek metrů od nich. Opět zaslechli i zvuky kopání, proto se jeden policista k místu vydal a při nasvícení jámy uviděl dalšího nelegálního kopáče s krumpáčem. Byl to pětadvacetiletý muž z Českokrumlovska.

„Policisté zjistili, že mladší z mužů má příkazem České inspekce životního prostředí zakázáno jakýmkoliv způsobem zasahovat do půdy v místech s již narušeným půdním krytem, a to na všech lesních pozemcích v příslušném katastrálním území. Je tak podezřelý ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání,“ upřesnila mluvčí.

Druhý muž se dopustil přestupku, protože nemá žádný zákaz činnosti. Případem se dále zabývají policisté z obvodního oddělení v Trhových Svinech.

„Oba muži navíc kopali v blízkosti tábora, kde se o prázdninách ve zvýšené míře pohybují děti, které by mohly do hlubokých jam spadnout,“ připomněla Schwarzová, že lesy jsou po nájezdech nelegálních kopáčů vltavínů plné nebezpečných hlubokých kráterů.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz