Bývalý primátor Českých Budějovic Juraj Thoma u soudu.

Bývalý primátor Českých Budějovic Juraj Thoma u soudu. | foto: Marek Podhora, MAFRA

Nejvyšší žalobce se kvůli Thomovi podruhé obrátí na Nejvyšší soud

  • 8
Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podruhé podá dovolání v kauze bývalého primátora Českých Budějovic Juraje Thomy. Odvolací Vrchní soud v Praze jej opakovaně zprostil obžaloby ze zneužití pravomoci, zatímco Krajský soud v Českých Budějovicích mu předtím vyměřil pět let vězení.

Pavel Zeman už jednou s dovoláním uspěl. Nejvyšší soud sice vyloučil, že by se Thoma činu dopustil úmyslně, nařídil však, aby se odvolací senát případem zabýval znovu. Vrchní soud i podruhé rozhodl stejně a Thomu opět osvobodil.

„Nejvyšší státní zástupce v opětovném dovolání namítá, že Vrchní soud v Praze věc i po dalším vedení řízení nesprávně kvalifikoval. Věc bude k rozhodnutí předložena Nejvyššímu soudu,“ popsal mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Případ BitServis

- Primátor Juraj Thoma byl v září 2012 obviněn ze zneužití pravomoci úřední osoby. Toho se podle policie dopustil v červnu 2010, když podepsal se společností BitServis dodatek ke smlouvě o dodávce počítačového zařízení a vybavení, aniž ho schválila městská rada. V prosinci 2012 bylo Thomovo stíhání zastaveno. Policie se však k vyšetřování vrátila a v březnu 2014 podal státní zástupce na Thomu obžalobu.
- V lednu 2016 soud Thomu poslal na pět let do vězení a navíc mu uložil pětiletý zákaz činnosti ve výkonných orgánech obcí i povinnost uhradit městu škodu 12,5 milionu korun. Thoma se odvolal.
- Pražský vrchní soud v prosinci 2016 trest vězení pro Thomu pravomocně zrušil, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ale loni v únoru podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Ten zprošťující verdikt zrušil a případem se 16. března 2018 znovu zabýval odvolací Vrchní soud v Praze. A opět pravomocně zrušil trest pro Juraje Thomu.

Juraj Thoma byl primátorem v letech 2006 až 2014. Podle obžaloby v červnu 2010 uzavřel se společností BitServis nevýhodný dodatek ke kontraktu o dodávce počítačového zařízení a vybavení za přibližně 37 milionů korun.

Přitom si podle žalobce musel být vědom toho, že dodatek představuje novou smlouvu, kterou neprojednala rada města.

Podle odvolacího senátu sice bylo prokázáno, že Thoma dodatek podepsal, skutek však podle soudu není trestným činem. Senát odkázal například na to, že bývalý primátor vycházel z odborných stanovisek zaměstnanců magistrát a jednal v dobré víře.

Thoma dlouhodobě trvá na tom, že je nevinný. Když letos v březnu Vrchní soud v Praze podruhé vynesl zprošťující verdikt, Thoma by jednání přítomen, ale rozhodnutí už komentovat nechtěl.

„Už bych o tom nerad mluvil, chci se soustředit na budoucnost,“ reagoval pro MF DNES stručně. Před tím pouze zopakoval, že naprosto vylučuje, že by spáchal jakýkoli trestný čin.

Na podzim hodlá být lídrem kandidátky hnutí Občané pro Budějovice v komunálních volbách do českobudějovického zastupitelstva.

,