Strakonický starosta Břetislav Hrdlička

Strakonický starosta Břetislav Hrdlička | foto: archiv Břetislava Hrdličky

Soud pozastavil činnost hnutí starosty Strakonic. Mohou za to účetní, říká

  • 3
Nejvyšší správní soud ve středu pozastavil činnost sedmi regionálním stranám a hnutím. Je mezi nimi i Strakonická veřejnost, která v roce 2014 s 29 procenty hlasů vyhrála komunální volby a drží post starosty ve Strakonicích.

Nejvyšší správní soud tak vyhověl návrhům vlády. Odůvodnění zatím nezveřejnil, podnětem pro pozastavení činnosti ale nejčastěji bývají nedodané výroční finanční zprávy.

Podle starosty Strakonic Břetislava Hrdličky může za problémy hnutí Strakonická veřejnost chyba účetní firmy.

„Účetní firma, která nám měla dělat audit a poslat ho elektronicky, to neprovedla. Máme veškeré doklady, vše je zaplaceno, jde jen o to, že účetní firma nedodržela termín,“ řekl starosta Hrdlička. Dodal, že se hnutí odvolá.

Hrdlička uvedl, že rozhodnutí soudu chod města nijak neovlivní. „Dokumenty jsme posílali už před 14 dny, a tak doufám, že se vše vyřeší obratem. Věc ale musí zřejmě projít řízením ministerstva vnitra. Co jsme měli, jsme dodali a věřím, že to bude brzy v pořádku,“ dodal Hrdlička.

Ani bývalý starosta Strakonic a současný opoziční zastupitel Pavel Vondrys z hnutí Jihočeši 2012 neočekává, že by se věcí zabývalo například zastupitelstvo.

„Je to spíš záležitost jejich hnutí. Nicméně mě to nepřekvapuje. Dokresluje to spíše obrázek o tom, jaká skupina lidí řídí město. Není schopná splnit vlastní záležitosti, které zákon ukládá a které jsou z hlediska povinností asi minimální. Oni ale nedodržují zákon ani v jiných věcech,“ řekl Vondrys.

Problémy mají strany a hnutí po celé republice

Pozastavenou činnost má také bruntálské hnutí Prozměnu se třemi zastupitelskými křesly, Česká nezávislá, která aktuálně drží jeden mandát v Košťanech na Teplicku, stejně jako Spravedlivá občanská společnost s jedním zastupitelem ve Volyni na Strakonicku.

Soud dále rozhodl o pozastavení činnosti Hnutí pro Těšín, českobudějovické Volby lidu 21. století a Strany důchodců Františka Burdy, která v posledních obecních volbách v Humpolci na Pelhřimovsku získala dvě procenta hlasů.

Všechny registrované strany a hnutí musejí v Česku podle zákona každoročně předkládat sněmovně finanční zprávy. Pokud strana zprávu nedodá nebo ji předloží v nepořádku, může ministerstvo vnitra požádat vládu, aby u Nejvyššího správního soudu navrhla pozastavení činnosti.

Strana s pozastavenou činností může podle zákona činit pouze úkony zaměřené na odstranění důvodů soudního rozhodnutí. Má na to jeden rok. Pokud nedostatky nenapraví, podá vláda další návrh, tentokrát již na rozpuštění strany.

Jestliže strana pokládá pozastavení činnosti za neoprávněné, může se také obrátit na Ústavní soud. Stejnou možnost má v případě rozpuštění.

,