Trolejbus naboural do sloupu v Českých Budějovicích, zranilo se osm lidí

  • 31
Trolejbus sjel ráno na českobudějovickém sídlišti Máj ze silnice a narazil do sloupu. Jeho řidička pravděpodobně strhla řízení, když se uhýbala autu, které jí nedalo přednost. Na místě ošetřovali záchranáři osm zraněných.

Dopravní nehoda se stala po osmé hodině ranní v křižovatce ulice Antonína Barcala a Větrná na sídlišti Máj.

„Osobní vozidlo pravděpodobně nedalo přednost trolejbusu, jehož řidička strhla řízení. Následkem toho narazil trolejbus do sloupu,“ popsala policejní mluvčí Lenka Krausová.

Při nehodě se zranilo celkem osm lidí, které z místa odvážely sanitky. Mezi nimi byl i sedmašedesátiletý řidič automobilu stejně jako dvaačtyřicetiletá řidička trolejbusu.

„Profi hasiči z Českých Budějovic na místě zraněnou řidičku vystřihávali z trolejbusu. Nyní pokračuje vyšetřování nehody a likvidace práce. Na místě je posttraumatický tým hasičského záchranného sboru a policejní psycholog,“ doplnila kolem desáté hodiny mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Zdravotnická záchranná služba kvůli vysokému počtu zraněných vyhlásila mimořádnou událost prvního stupně, nemocnice České Budějovice aktivovala traumatologický plán.

„Nejvážnější zranění utrpěla řidička trolejbusu, která po nárazu zůstala zaklíněná v kabině. Při střetu utrpěla těžká vícečetná poranění. Zdravotníci jí ještě v kabině poskytli nezbytnou péči a po vyproštění jí uvedli do umělého spánku a napojili na umělou plicní ventilaci. Její stav se podařilo zdravotníkům stabilizovat. Následně byla transportována na anesteziologickoresuscitační oddělení českobudějovické nemocnice,“ popsala mluvčí jihočeských záchranářů Petra Kafková.

Ostatní utrpěli lehká až středně těžká zranění. Převážně šlo o pohmožděniny, tržné rány a méně závažné zlomeniny. Doprava bude v ulici Antonína Barcala u multikina uzavřena většinu dopoledne.