Nehoda na bobové dráze na Lipně. (5. července 2021) | foto: Horská služba Šumava

Na bobové dráze na Lipně srazil chlapec ženu před sebou. Oba jsou těžce zranění

  • 193
Žena a třináctiletý chlapec se v neděli večer zranili na letní bobové dráze na šumavském Lipně. Oba utrpěli velmi těžká poranění, ženu pak transportoval vrtulník, informoval dnes náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, Michal Janďura.

K nehodě došlo krátce před 21:30. Horskou službu vyzval k zásahu dispečink linky 155 Jihočeského kraje.

„Chlapec jel v kovovém korytě dráhy podle všeho výrazně rychleji než třiačtyřicetiletá paní,“ popsal dění u nehody zasahující člen Horské služby Šumava Petr Hladík.

„Zezadu do ní narazil a oba následkem utrpěli závažná poranění páteře a hlavy. Vzhledem k tomu jsme po konzultaci požádali Zdravotnickou záchrannou službu o vrtulník Letecké záchranné služby z Českých Budějovic,“ dodal.

Záchranáři a posádky dvou sanitek poté za asistence dalších návštěvníků areálu oba zraněné ošetřili. „Nasadili jsme jim krční límce, zafixovali do vakuových matrací a připravili je k transportu. Oba jsme poté přenesli asi 100 metrů k sanitkám a v nich převezli na heliport. Zde jsme ženu přeložili do vrtulníku a chlapce do sanitního vozu,“ doplnil Hladík. 

Posádky vrtulníku i sanitky pak oba transportovaly do českobudějovické nemocnice. „Žena byla s podezřením na poranění hlavy a pohybového aparátu letecky transportována na traumacentrum v českobudějovické nemocnici. Druhá osoba je nezletilá a vzhledem k věku tedy není možné poskytnout další bližší informace,“ informovala mluvčí záchranky Zuzana Fajtlová.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,