Návštěvníky na Šumavě táhne divočina i Vltava, loni jich ale bylo víc

  15:10
Podívat se s průvodcem do divočiny na běžně nepřístupná místa nebo splout Teplou Vltavu. Právě o to byl letos při návštěvě Šumavy mezi turisty největší zájem, padlo tak i pár rekordů. Celkově ale do národního parku letos zavítalo o něco méně lidí než v předchozí sezoně, která byla extrémní.

Kdo chce splout úsek Teplé Vltavy ze Soumarského mostu do Pěkné, musí se zaregistrovat na stránkách národního parku Šumava. | foto: Slavomír KubešMF DNES

V červnu začala turistická sezona velmi pozvolna. „Očekávali jsme masivní návštěvnost jako loni, což se ale úplně nepotvrdilo,“ hodnotí mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák. Například Návštěvnickým centrem Srní letos od června do konce srpna prošlo 61 tisíc lidí. Loni za stejné období jich bylo o sedm tisíc víc.

Pokles zaznamenali také v terénu na většině sledovaných lokalit. Například na Tříjezerní slati klesla návštěvnost téměř o polovinu. „Na Plešném jezeře byla pak nižší přibližně o deset procent,“ doplňuje Dvořák.

Pravděpodobné je, že bilanci ovlivnilo počasí. „Letos bylo více deštivých dní než v posledních letech a v nich to ven nikoho moc neláká. Dalším důvodem mohla být chuť cestovat do zahraničí, což bylo oproti loňsku jednodušší,“ uvažuje.

Naopak obrovský zájem zaznamenala správa parku u programu Průvodci divočinou. Do zajímavých a běžně nepřístupných míst se s průvodci vydalo 1 244 zájemců.

„Program tak po 14 letech své existence zaznamenal nový rekord, a to i v obsazenosti všech termínů, který tvořil 96 procent,“ shrnuje koordinátor programu Josef Štemberk.

Deštivé dny přivítali vodáci. To dokazují rekordy, které padaly ve splouvání Teplé Vltavy.

„Za celou dobu povinné rezervace tolik lodí v jediné sezoně ještě nesplulo. Určitě tomu pomohlo počasí. Dostatečně pršelo, a tak nebyl jediný den, kdy by se z důvodu nízké hladiny Teplá Vltava nemohla splouvat,“ hodnotí vodáckou sezonu koordinátor splouvání Vladimír Dvořák.

Třicet let, třicet vycházek

Mimo tyto tradiční programy Správa NP Šumava připravila výjimečné akce k 30 letům vyhlášení národního parku. Uspořádala stejný počet komentovaných vycházek vždy s nějakou osobností. Mezi těmi, kdo prováděli zájemce po nejrůznějších místech parku, byli jak zaměstnanci správy NP, odborní externisté, strážci, profesionální průvodci, ale také známé osobnosti jako třeba Emil Kintzl, učitel a autor publikací o Šumavě.

Kapacita kolem 20 lidí na jednu vycházku byla podle mluvčího Jana Dvořáka skoro vždy naplněná a stávalo se, že přišlo i více lidí. „Zájem nás velice příjemně překvapil, a proto zvažujeme, že bychom tento model programu pro veřejnost v nějaké střídmější podobě pořádali i v nadcházejících letech,“ dodává.

Sezona byla z pohledu ředitele NP Šumava Pavla Hubeného jednoznačně zajímavá.

„Osobně jsem velice rád za to, jak úspěšný je program Průvodci divočinou. Zájem o Šumavu je obecně velký, což mě z jedné strany těší, ale na druhou stranu bych ocenil, pokud by všichni dodržovali alespoň základní pravidla pohybu v přírodě,“ přeje si. Pro přírodu je podle něj nejdůležitější, že se v ní zabydleli vlci.

I letos museli strážci parku udílet pokuty, a to jak lidem, kteří porušovali nařízení úmyslně, tak i těm, co tak činili nevědomky. V takových případech postačila podle Jana Dvořáka domluva.

„Pokuty strážci dávali za koupání v jezerech i vstupy do klidových území. Nejčastěji pak za špatné parkování,“ zmiňuje. Problémem jsou prý i cyklisté, kteří se často vydávají do míst, kde nemají co dělat. Jde převážně o návštěvníky s elektrokoly.

Strážců parku je nedostatek

Podobných prohřešků řešili strážci tisíce. Nově jim práci usnadní větší pravomoc. Budou moci zastavovat vozidla i cyklisty na účelových komunikacích. Je to díky schválené novele zákona, která vstoupí v platnost 1. ledna.

„Dlouhodobě však řešíme nedostatek strážců. Není to ale z důvodu nízkého zájmu. V současnosti jich máme 27, což je zásadní nedostatek na naše území. My na to ale máme tabulky, které jsou naplněné,“ dokládá Dvořák.

Strážců by přitom potřebovali dvojnásobek. „Pokusíme se dostat do přírody i dobrovolné ochránce. Máme v tomto směru určité limity. Také můžeme zkoušet další kampaně a snažit se návštěvníky učit chovat k přírodě šetrně,“ upozornil v nedávném rozhovoru Richard Brabec, končící ministr životního prostředí.

Mnozí by se po letech rádi podívali také k Modrému sloupu a do Luzenského údolí, které jsou už roky nepřístupné. V tomto ohledu je situace nejistá.

„Bych byl velmi rád, aby bylo toto místo otevřené, to je srdeční záležitost. Jednáme o tom se státní správou s ochranou přírody. Věřím, že se to podaří a v nějakém období bude toto místo přístupné. Je to o nalezení kompromisu,“ konstatoval Brabec.

I tak bude nadcházející rok pestrý. „Určitě budeme připravovat tak jako letos desítky programů pro veřejnost. A chybět jistě nebudou ani Průvodci divočinou,“ zve mluvčí Jan Dvořák.

  • Nejčtenější

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

U Budějovic boural autobus s lidmi. Řidička byla pod vlivem omamných látek

17. dubna 2024  18:33

U Lišova na Českobudějovicku dnes odpoledne havaroval autobus, když jeho řidička sjela ze zatím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Bojuje proti developerům u Lipna a říká, že ho nelze rovnat s jezery v Rakousku

14. dubna 2024  12:05

Pavla Setničková založila spolek Lipno pro život, jehož úlohou je hájit Lipensko před projekty...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novou halu staví dvojice robotů, je rychlá a tichá. Nahradí deset dělníků

11. dubna 2024  15:45

Pracují rychle, efektivně, přesně a bez jakéhokoliv hluku. Obvodové zdi nového multifunkčního sálu...

Krabička jako lék na smutek za ztracené dítě. Usnadňuje truchlení, říká lékařka

19. dubna 2024

Premium Vzpomínkové krabičky jako lék na smutek. I tak lékařka Šárka Pfauserová z českobudějovické...

Opilá řidička nabourala v noci do domu, část zdi museli hasiči strhnout

19. dubna 2024  9:39

Opilá řidička narazila ve čtvrtek v noci do domu v Chlumanech na Prachaticku. Byla opilá a nemá...

Hokejová reprezentace se bude vracet na jih Čech další čtyři roky

19. dubna 2024  8:02

Nejen světový šampionát žen, ale minimálně čtyřletá spolupráce Jihočeského kraje s Českým svazem...

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...