(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Extremisté v kuklách zbili Asiaty, jeden cizinec musel do nemocnice

  • 69
Kriminalisté vyšetřují útok na cizince s extremistickým podtextem, který se odehrál v Písku. Skupina maskovaných mužů si tam vyhlédla několik Asiatů, které napadla. Tři poškození utrpěli drobná poranění, čtvrtý musel do nemocnice.

Případ se stal koncem července v Palackého sadech. Policisté o něm informovali až nyní s tím, že už obvinili tři muže. 

„Skupina hlásící se k pravicovému extremismu se sešla 27. července v Písku, následující den kolem půl druhé ranní pak v Palackého sadech fyzicky napadla několik mužů cizí státní příslušnosti,“ uvedla policejní mluvčí Kamila Čuřínová Ingrišová. 

Podle zjištění MF DNES pocházejí poškození z jižní části Asie.

Agresoři cizince pronásledovali, ti se snažili utéct, ale útočníci je dostihli. „Trojice mužů, v doprovodu nejméně dalších pěti osob, fyzicky napadla čtyři poškozené. Tři muži utrpěli drobná poranění, čtvrtý byl hospitalizován,“ sdělila dále Ingrišová. 

Útočníci se při napadení maskovali kuklami. Kriminalisté však vypátrali tři podezřelé, které v polovině srpna zadrželi. Jsou to muži ve věku devatenáct, dvacet a třiadvacet let.

Jeden z nich už byl v minulosti souzený za výtržnictví, ovšem bez rasového podtextu.

Trojici už kriminalisté obvinili z výtržnictví, násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci a z ublížení na zdraví. Mladíkům hrozí až pět let vězení.

Vyšetřování okolností útoku dále pokračuje a je možné, že policie obviní i další lidi.