Lidé v Táboře sami vyvěsili vlajky na podporu Tibetu.

Lidé v Táboře sami vyvěsili vlajky na podporu Tibetu. | foto: Jiří Fišer

Na úřadě v Táboře vlajka pro Tibet není, radní se bojí čínské odplaty

  • 6
Na radnici v Táboře byste dnes tibetskou vlajku hledali marně. Radní totiž nesouhlasili s jejím vyvěšením. Podle starosty Jiřího Fišera (Tábor 2020) se obávají ekonomických sankcí ze strany Číny. První muž Tábora tak alespoň vyrazil do práce v tričku s motivem Tibetu.

O vyvěšení tibetské vlajky na radnici v Táboře hlasovali. Městská rada má devět členů. Tři byli proti, tři se zdrželi hlasování a tři byli pro.

"Vyjádření podpory Tibetu odmítli zejména radní z ČSSD. Obávají se ekonomických sankcí ze strany Číny. Podle mého názoru je to ale nesmysl. Nikdo nikdy kvůli vyvěšení tibetské vlajky nic takového nepocítil," vysvětlil starosta Tábora Fišer.

"Cítím ve společnosti zcela nepochopitelnou obavu, že není dobré si to rozházet s komunisty. Ty není radno kritizovat. Přitom třeba prezidenta Spojených států Obamu někdo kritizuje neustále," podotkl Fišer.

On sám prý vyvěšení vlajky vždy prosazoval. "Věšel jsem ji i doma a dnes jsem si alespoň do práce oblékl tričko s motivem Tibetu," řekl Fišer.

Podporu utlačovanému národu vyjádřili občané Tábora i sami. Vlajku tu vyvěsily některé kavárny, firmy nebo školy.    

Tibetská vlajka dnes zdobí řadu radnic v jihočeských městech. Letos poprvé visí na radnici v Prachaticích. A na radnici Českých Budějovic ji ráno vyvěsil sám primátor Juraj Thoma.