Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. | foto: Jiří Bervida, MAFRA

Na Jihočeskou univerzitu se hlásí více než 12 tisíc maturantů

  • 0
Jihočeská univerzita se letos těší velkému zájmu uchazečů o studium. Osm fakult přijalo 12 027 přihlášek ke studiu, což je o 471 více než loni. Řada maturantů takto využívá možnost hlásit se na víc škol. Mezi nejoblíbenější obory na Jihočeské univerzitě patří Obchodní podnikání nebo Řízení a ekonomika podniku.

"Počet přihlášek maturantů je velice potěšitelný. Důvodem trvalého zájmu uchazečů je zřejmě i každoroční nabídka nových studijních oborů, které lze studovat v prezenční i kombinované formě," uvedla prorektorka pro studium Alena Jaklová.

Mezi obory, které středoškoláky na univerzitu nejvíc táhnou, je například Obchodní podnikání i Řízení a ekonomika podniku na ekonomické fakultě, Učitelství pro mateřské školy na pedagogické fakultě a také Sociální pedagogika nebo Fyzioterapie na zdravotně sociální fakultě.

Škola má čtyřikrát víc přihlášek než volných míst

"Reakcí veřejnosti na vývoj ve společnosti jsou také vysoké převisy přihlášek na obory Anglický jazyk, Fyzioterapie nebo Učitelství pro mateřské školy v kombinované formě studia," řekla Jaklová.

Uchazeči posílají v posledních letech na Jihočeskou univerzitu zhruba čtyřikrát víc přihlášek, než je na jednotlivých fakultách volných míst.

Například pro letošní akademický rok 2010/2011 poslali adepti celkem 11 556 přihlášek ke studiu a v přijímacím řízení uspělo 6 251 uchazečů. Nakonec se však ke studiu do prvních ročníků zapsalo jen 3 944 nových studentů.