(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Je muž souzený za podvod příčetný? Jeden posudek říká ano, druhý ne

  • 0
Otázkou, zda obžalovaný trpí bludy, nebo ne, se zabývají už třetím rokem soudy. Na duševní poruchu totiž svádí své jednání bývalý podnikatel ve stavebnictví Karel S. z Vimperka souzený za podvod. Jeho firma zkrachovala a zůstaly po ní dluhy jedenáct milionů, za což muži hrozí až deset let vězení.

Budějovický krajský soud podnikatele v roce 2016 obžaloby zprostil pro nepříčetnost, ve čtvrtek se kauzou začal zabývat znovu. Původní rozsudek totiž zrušil Vrchní soud v Praze a nařídil nové dokazování.

Na začátku byla firma KStav CZ, která v 2013 zkrachovala a zanechala po sobě 11 milionů korun dluhů. Dvaačtyřicetiletý majitel firmy podle obžaloby přes nesolventnost, o které věděl, objednával zboží a práce, a faktury neplatil. Hrozí mu až deset let vězení.

Českobudějovický soud v roce 2016 vycházel při rozhodnutí o nepříčetnosti z posudků lékařů českobudějovické nemocnice, kteří označili obžalovaného za duševně nemocného paranoika trpícího bludy. Naproti tomu revizní posudek s jiným závěrem vypracovala letos v září Psychiatrická léčebna Bohnice.

Ta v posudku uvádí, že duševní chorobou ani bludy pacient netrpí. V době trestného činu byl za své jednání plně odpovědný. „Byl jsem překvapen, jak rychle mě v Bohnicích vyšetřili,“ kritizoval ve čtvrtek revizní posudek obžalovaný.

Po celou dobu procesu i vyšetřování se muž snaží dokázat, že je duševně nemocný. Tvrdí, že jeho dluhy jsou pomstou za to, že bojoval s konkurencí a přišel na stopu mafie obchodující s hnědou rtutí.

Líčil, jak se proti němu spikla zednářská lóže a snaží se ho dostat ostřelovači. Podle svých slov toto podezření osobně předal bývalému ministru vnitra Radku Johnovi.

Obhájce obžalovaného Jiří Písečka proto navrhuje vyslechnout další svědky z okruhu věřitelů, kteří jeho klienta vydírali. Jako důkaz o klientových bludech chce předvolat exministra Johna.

Za směrodatný bere posudek od primáře psychiatrického oddělení českobudějovické nemocnice Jana Tučka, na jehož základě má obžalovaný přiznaný invalidní důchod a je od letošního roku zbavený svéprávnosti.

Předseda senátu krajského soudu Michal Kubánek se ve čtvrtek zabýval také osobními poměry obžalovaného. Podle sdělení policie jim poslal Karel S. jen v letech 2009 až 2013 dvacet trestních oznámení na různé lidi. V posledních dvou letech navíc rozesílá rozsáhlé komentáře ke své kauze státní zástupkyni, policistům a soudu.

Předsedovi senátu Kubánkovi od něj přišel e-mail, na kterém je vyfocený se sklenicí piva, což doplnil dovětkem, že soudce je opilec.

Soud odmítl předvolávat na příští jednání Radka Johna i autory původních znaleckých posudků. Jednání odročil na 20. listopadu, kdy pravděpodobně padne už třetí rozsudek.