Martin Csavoj dostal výjimečný trest 25 let vězení.

Martin Csavoj dostal výjimečný trest 25 let vězení. | foto: ČTK

Za vraždu matky dostal už trestaný násilník výjimečný trest 25 let

  • 24
Za vraždu matky dostal šestatřicetiletý Martin Csavoj od českobudějovického soudu výjimečný trest 25 let vězení. V minulosti už byl odsouzen za pokus o vraždu strýce.

Letos v dubnu ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku zavraždil podle soudu svou pětapadesátiletou matku.

Podle obžaloby ji usmrtil zvlášť trýznivým a surovým způsobem, když ji nejprve opakovaně udeřil tupým předmětem a pak udusil (více čtěte zde). Rozsudek není pravomocný.

Není schopný sám abstinovat, řekl u soudu znalec

Obžalovaný byl v době dubnové tragédie silně opilý a sám uvedl, že si na několik dní z období, kdy se vražda stala, prakticky nepamatuje. Problémy se závislostí na alkoholu u něj odborníci diagnostikovali už při prvním trestném činu. V roce 2009 pobodal nožem svého strýce, za což dostal trest šest a půl roku.

Během pobytu ve vězení absolvoval protialkoholní léčení, ale po podmínečném propuštění v něm už nepokračoval. „Není schopný sám abstinovat,“ uvedl před soudem znalec z oboru psychiatrie Jan Tuček.

U obžalovaného spatřuje rozvinutou závislost na alkoholu v konečném stadiu.
Tuček přitom vyloučil jakoukoliv duševní chorobu. Ve stavu střízlivosti prý obžalovaný ani není agresivní. Zároveň však dodal, že abstinovat dokáže pouze v chráněném prostředí, kde nebude mít přístup k alkoholu.

Čtete rádi iDNES.cz? Podpořte nás svým hlasem v anketě Křišťálová lupa.

,