Horolezci sundali z budějovické Černé věže stokilovou zlatou mouchu

  • 4
Obří zlatá moucha zmizela po čtyřech měsících z Černé věže. Stokilovou plastiku sundali ze symbolu Českých Budějovic horolezci. Třímetrová socha byla součástí desátého ročníku výstavy Umění ve městě.

Poprvé umístil kurátor výstavy a sochař Michal Trpák svou zlatou mouchu na Černou věž v roce 2011. Tento hmyz se stal vůbec nejoblíbenější plastikou v dějinách této venkovní expozice. U příležitosti 10. výročí se Trpák rozhodl ji na Černou věž opět vrátit.

Udělal nový odlitek, konstrukce byla z nerezových tyčí. Moucha visela zhruba ve 22 metrech. Úterní akci přihlíželi místní obyvatelé, někteří se potom u mouchy s dětmi fotili.

„Reakce obyvatel byly hlavně pozitivní. Část z nich si dokonce přála, aby moucha zůstala na Černé věži napořád. Tento návrh projednávalo i kolegium primátora, ale nakonec to neprošlo,“ říká Michal Trpák.

Nyní jedná o další místech, kam moucha odletí. „Zatím zůstane u mě ve skladu,“ líčí Trpák.

Umění ve městě je jednou z nejoblíbenějších letních akcí v Českých Budějovicích. Letos si obyvatelé kromě mouchy užívali například obří Člověče, nezlob se na hlavním náměstí nebo žraloka na slepém rameni Malše.

V posledních letech se výstava rozšířila i do okolí Budějovic. „Hluboká koupila tři moje venkovní plastiky a jsou tam vystavené, jedna je v Lipně nad Vltavou, další u vodárenské věže nebo v kampusu Jihočeské univerzity. Město České Budějovice zatím o žádnou neprojevilo zájem,“ dodává Trpák.

Sportovci od Koláčkové u haly zatím nebudou

Radní Budějovic v létě schválili úpravy prostoru vedle sportovní haly, kde měla Alexandra Koláčková vytvořit v nové oddechové zóně plastiky s názvem Sportovci. Právě její stříkající sochy na Piaristickém a hlavním náměstí byly v předchozích ročnících nejoblíbenější mezi dětmi.

Zastupitelé však na zářijovém jednání tuto investici za 3,6 milionu korun odložili. Například zastupitelka Eliška Richtrová zmínila, jestli by se v rámci výběrového řízení nepřihlásilo více umělců a mohlo se dojít k jiné ceně.

„Vybudování oddechové zóny se po diskusi odložilo s tím, že se znovu projedná u příležitosti výstavby nové sportovní haly,“ podotýká mluvčí budějovické radnice Jitka Welzlová.

Měla zůstat obří moucha na Černé věži napořád?

celkem hlasů: 329

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 31. října 2017. Anketa je uzavřena.

Ano
Ano 254
Ne
Ne 51
Je mi to jedno
Je mi to jedno 24