Neznámý hledač s detektorem kovů našel v Jetěticích na Písecku 21 dělostřeleckých min. Vyskládal je na pařez a odešel pryč. | foto: Policie ČR

Hledač vyskládal u pařezu dvacet min a odešel, všiml si jich lesní dělník

  • 56
Nedaleko Jetětic na Písecku někdo vykopal sovětské dělostřelecké miny z druhé světové války. Svůj objev však nenahlásil, nechal jej odkrytý na místě a odešel. Podle policie hrozil výbuch.

Velké množství staré a nestabilní munice vykopal neznámý hledač s detektorem kovu a vyskládal ji okolo pařezu. Nebezpečný nález objevil minulý týden řidič, který z obory vyvážel dřevo, a oznámil jej na policii.

„Celé místo zajistili policisté z příslušného obvodního oddělení a na místo dorazil přivolaný pyrotechnik. Podle něho se jednalo o 21 kusů dělostřeleckých min ráže 82 mm O-832,“ sdělil mluvčí jihočeský policistů Jiří Matzner.

Hledač nechal munici v místech, kde běžně jezdí těžká lesní technika. Vzhledem k tomu, že tento typ miny je osazený citlivým tlačítkovým zapalovačem, hrozilo podle policie při neodborné manipulaci nebezpečí výbuchu.

„Celkové množství zalaborované trhaviny v nalezené munici je 13 kilogramů TNT. I přesto, že značně zkorodovaná munice vypadá na první pohled neškodně, je naprosto funkční,“ upozornil Matzner.

Policisté varují, že v podobných případech jakákoliv manipulace s podobnými nálezy ohrožuje život. Pokud někdo podobnou munici objeví, měl by označit místo nálezu, zavolat policii a vyčkat, než přijede na místo.

„Pyrotechnik pak na místě určí, zda je munice bezpečná k uskladnění nebo ji na místě zlikviduje. Nejhorší řešení je nechat ji na místě, kde se může dostat do rukou dětem,“ varuje Matzner.