Velcí i malí producenti představí svůj sortiment ve 35 stáncích.
„Bude se čepovat pivo z více než čtyřiceti pivovarů, víc nám prostor bohužel nedovolí. Na čepu bude sto druhů piv, celkem pivovarníci přivezou okolo dvou set druhů piv. Návštěvníci ochutnají i oceněná piva, která vzešla z odborných degustací,“ zve ředitel festivalu Alois Srb.
Kulturní program Mezinárodního pivního festivaluStředa 14. února: Keramička, Papouškovo sirotci, PiňaKoláda Čtvrtek 15. února Babouci, Patrola Country, PiňaKoláda Pátek 16. února: Folimanka Blues, LIMIT, PiňaKoláda Sobota 17. února: Big Papa, Malá kapela Nauše Pepíka, Pošumavská kapela Vstupné |
Pořadatelé v českobudějovické Gerbeře nabídnou 600 míst k sezení a dalších 200 okolo stánků ke stání.
Restaurace připravuje speciální festivalový jídelníček, kde hosté najdou i hovězí tatarák, marinovanou vepřovou krkovičku nebo vykostěné vepřové koleno.
„Návštěvníci mohou ochutnat světový skvost, irské pivo Guinness, a to hned několik druhů. Další perlou bude ruský stánek, kde se bude denně točit sedm druhů ruských piv. Jsou to samé speciály od světlých až po úplně nejsilnější tmavá piva, stouty. Nabídku doplní evropskými pivy z Holandska a Anglie, ale také lahvovými z ruského trhu, která mají krásné etikety,“ sdělil Srb s tím, že tato piva se na českém trhu běžně nevyskytují.
Novinkou bude výstavní pivo Budivoj. Tento nepasterizovaný světlý ležák je připraven v litrovém plastovém obalu i točený.
Každý host si může u vstupu na pivní festival koupit malý korbel s vyznačenou mírou jeden decilitr. U libovolného stánku s ním může požádat o načepování ochutnávky za jednotnou cenu devět korun.
Vedle standardní nabídky piv české a slovenské produkce mohou zájemci ochutnat piva z českých minipivovarů, které se na pivní přehlídce představí poprvé: Brewery Český Krumlov, Popelín a Trojan Třebíč, Lyer Modrava, Krkonošský medvěd Vrchlabí a vítězové z minulých ročníků - Mayzus Breweries Company Chotoviny a Pivovar Jílovice.
Tradiční součástí Mezinárodního festivalu piva je soutěž o nejprestižnější českou pivovarnickou cenu Zlatá pivní pečeť. Ta se odehrává ode dneška do pátku v hotelu Malý pivovar.
„O Zlatou pivní pečeť letos usiluje přes 200 přihlášených pivovarů z České republiky a zahraničí celkem ve 32 kategoriích a také ve dvou kategoriích ciderů. Je to opravdu prestižní soutěž, během jednoho dne se nalije zhruba deset tisíc skleniček, které degustátoři ochutnají a posoudí,“ přiblížil Srb.
Poprvé se degustací účastní pivovary z Chile a Mexika, tradičně pak třeba z Japonska, USA, Kazachstánu, Rakouska, Německa, Belgie, Irska a nejvíc ze Slovenska.