Města pomáhají podnikatelům, Budějovice odpustí nájem za předzahrádky

  15:39
Nouzový stav a s ním spojené zavírání obchodů, restaurací a kaváren přidělalo starosti jejich majitelům. Podnikatelé se tak mimo jiné upínají k pomoci od státu. K ní se v Jihočeském kraji přidala i některá města.

Předzahrádku nově otevřely na jaře i Masné krámy v Českých Budějovicích. | foto: Petr LundákMAFRA

„Stát se rozhodl hradit polovinu nájemného a my jsme na to zareagovali. Dohodli jsme se, že odpustíme 50 procent těm, kteří podnikají v prostorách patřících městu a nejsou výdělečně činní,“ vysvětluje starosta Strakonic Břetislav Hrdlička.

„Ti lidé přicházejí o významné příjmy, nemohou se věnovat své práci a my jim tímto chceme pomoci. Uvidíme, jak dlouho to bude platit, ale mělo by se to vztahovat na období současného krizového stavu,“ uvádí Hrdlička. Podle zápisu z jednání rady město počítá s touto pomocí podnikatelům v období od října do prosince.

Ministerstvo průmyslu a obchodu zatím v polovině října vyhlásilo druhou výzvu programu Covid – Nájemné. Díky ní stát přispěje 50 procenty na nájem za červenec, srpen a září. Platí to pro provozy, které museli jejich majitelé uzavřít. Podrobnosti jsou na webu mpo.cz. Zda bude i další výzva, se teprve uvidí.

Brzy bude vedení radnice v Českých Budějovicích řešit, zda se přidá a právě tyto tři měsíce odpustí také. „Čeká nás jednání, kde se o tom budeme bavit. Zatím není jasné, zda to schválíme, vzhledem k tomu, že se v té době ta protiepidemická opatření rozvolnila,“ říká náměstek primátora Tomáš Bouzek.

Odložili splatnost nájemného

Několik jistot už ale budějovičtí podnikatelé, kteří působí v městských prostorách, mají. Radnice například odložila splatnost nájemného za druhé a třetí čtvrtletí do konce letošního roku. V případě toho druhého by měli polovinu částky dostat od státu a tu druhou od města.

Před několika dny pak radní rozhodovali i o poplatku za poslední čtvrtletí, tedy měsíce říjen, listopad, prosinec. „Za říjen už splatnost uběhla. Nechtěli jsme, aby byli podnikatelé pod tlakem, a tak jsme reagovali podobně jako na jaře a za listopad a prosinec jsme to přesunuli až na 31. březen příštího roku,“ říká Bouzek.

Jestli radnice odpustí nájemné i za poslední dva měsíce v roce, zatím není jasné. „Rozhodně se o tom budeme bavit, ale musíme být opatrní vzhledem k napjatému rozpočtu. Nyní už máme jasnější představu o příjmech, které pochopitelně klesají,“ připouští Bouzek.

Kromě toho majitelé kaváren či restaurací ušetří během nadcházejících měsíců i za předzahrádky. V říjnu totiž radní schválili, že prominou poplatek za venkovní posezení.

„V praxi to znamená, že v období od 1. října 2020 až do 31. března 2021 se nebude za předzahrádky u restauračních provozoven a občerstvení platit. Souvisí to s vyhlášením nouzového stavu. Chceme tím v této složité a někdy nepřehledné době ulevit podnikatelům. Jasně jim říkáme, že v uvedeném termínu platit nebudou,“ uvádí náměstek primátora Ivo Moravec.

V Táboře úlevy nechystají

Úlevy se dočkají také v Prachaticích. „Čekali jsme na kroky státu a nakonec jsme schválili obdobné opatření jako na jaře. Pro podnikatele, kterých se dotýkají vládní nařízení a museli zavřít, připravujeme slevu na nájem ve výši 50 procent. Druhou polovinu by jim měl uhradit stát. To by mělo platit po dobu toho současného krizového stavu,“ popisuje starosta Martin Malý.

Pro městskou kasu to bude znamenat propad příjmů o stovky tisíc korun. „Za jaro to bylo zhruba půl milionu a o něco větší částku očekáváme za podzim. Záležet bude na tom, jak se situace vyvine,“ odhaduje Malý.

Na případnou podporu zatím čekají v Písku, kde budou radní teprve rozhodovat. Část vedení města je totiž v karanténě, a tak se jednání odsunulo do online prostoru na příští týden.

„Už jsme se o tom ale bavili. Domnívám se, že by mohlo stejně jako v jiných městech dojít na odpuštění nájemného. Zatím ale není jisté, jestli to bude skutečně polovina,“ naznačuje starostka Eva Vanžurová. Rozhodnutí nejen píseckých radních pak musí odsouhlasit také zastupitelé. Úlevy budou v těchto týdnech řešit i další jihočeská města.

Naopak v Táboře zatím odpouštění nájmu nechystají a spoléhají na programy, které připravila vláda. „Je to nepříjemná situace a v současnosti se zabýváme rozpočtem, který je hodně napnutý. S výdaji musíme nakládat opatrně, takže jsme z naší strany zatím nic neřešili ve směru k úlevě podnikatelů,“ dodává starosta Štěpán Pavlík.

Autor:
  • Nejčtenější

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

U Budějovic boural autobus s lidmi. Řidička byla pod vlivem omamných látek

17. dubna 2024  18:33

U Lišova na Českobudějovicku dnes odpoledne havaroval autobus, když jeho řidička sjela ze zatím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Bojuje proti developerům u Lipna a říká, že ho nelze rovnat s jezery v Rakousku

14. dubna 2024  12:05

Pavla Setničková založila spolek Lipno pro život, jehož úlohou je hájit Lipensko před projekty...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jednasedmdesátiletý řidič předjížděl, zabil ho náraz do protijedoucího vozidla

17. dubna 2024  19:38,  aktualizováno  20:14

Při tragické dopravní nehodě na silnici 2/37 ve směru z Tábora na Slapy ve středu po čtvrté hodině...

Za smrt narkomanky dostal muž 7,5 roku. Soud uvěřil, že jí chtěl opiáty pomoci

19. dubna 2024  13:39

Trest 7,5 roku vězení uložil dnes českobudějovický krajský soud muži obžalovanému ze zavinění smrti...

Krabička jako lék na smutek za ztracené dítě. Usnadňuje truchlení, říká lékařka

19. dubna 2024

Premium Vzpomínkové krabičky jako lék na smutek. I tak lékařka Šárka Pfauserová z českobudějovické...

Opilá řidička nabourala v noci do domu, část zdi museli hasiči strhnout

19. dubna 2024  9:39

Opilá řidička narazila ve čtvrtek v noci do domu v Chlumanech na Prachaticku. Byla opilá a nemá...

Hokejová reprezentace se bude vracet na jih Čech další čtyři roky

19. dubna 2024  8:02

Nejen světový šampionát žen, ale minimálně čtyřletá spolupráce Jihočeského kraje s Českým svazem...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...