V Budějovicích odstraňují zábradlí u řeky. Skončí to průšvihem, varuje rybář

  • 12
Z břehu Malše v centru Českých Budějovic dnes ráno zmizela část zábradlí, které nechala odřezat radnice. Rozhodnutí vyvolává ve městě různé názory. Podle městské ankety je většina lidí pro, část se ale obává toho, že budou do vody padat lidé. Vedení města chce přiblížit vodu lidem a tragických scénářů se nebojí.

Radnice nechala zábradlí odstranit s mírným zpožděním. Původně chtěla, aby železo zmizelo do začátku prázdnin, nakonec se tak stalo až dnes, kdy se do práce pustila vybraná firma. Ta od ranních hodin odřezávala část poblíž cyklostezky od kamenných schodů směrem k dřevěné lávce. U ní musely tři metry zábradlí zůstat.

„Je důležité otevřít debatu o tom, jak přiblížit vodu lidem a vtáhnout ji do života města. Tohle místo jsme vybrali jako pilotní projekt. Je to atraktivní prostor před soutokem Malše a Vltavy, naproti jsou dva otevřené břehy, a navíc tam není přímý kontakt mezi chodníkem a vodou, protože je mezi nimi poměrně velká plocha trávníku,“ uvedl náměstek primátora Juraj Thoma (Občané pro Budějovice).

Aby se radnice ujistila, že mají lidé o odstranění modrého zábradlí zájem, spustila anketu na městském Facebooku. Zde hlasovalo 1,8 tisíce lidí a 77 procent z nich bylo pro odřezání. Část města je ale stále proti. Ukázala to i anketa na budejovice.idnes.cz, kde bylo 219 lidí pro a 333 proti.

Odstraňování zábradlí by mohlo v budoucnu pokračovat

„Skončí to nějakým průšvihem, až tam spadne dítě nebo nějaký opilec,“ řekl při odřezávání jeden z rybářů, kteří tady tráví čas.

Otevřené břehy jsou ale i v jiných evropských městech zcela běžnou záležitostí. Jak se novinka osvědčí, tak nejlépe ukážou nadcházející horké týdny, kdy voda přiláká místní i návštěvníky města.

Zábradlí ale mohlo být pryč už dříve. Proces ale zkomplikovalo mimo jiné vyjádření stavebního úřadu (psali jsme zde). Odstraněním části u Biskupské zahrady nemusí řezání skončit. „Budeme se bavit i o straně ve směru od schodů k Železnému mostu. Zároveň by se tam vstup do vody mohl v budoucnu rozšířit,“ naznačil Thoma.