Odřezání zábradlí vyvolalo mezi obyvateli města diskusi. Podle ankety města je...

Odřezání zábradlí vyvolalo mezi obyvateli města diskusi. Podle ankety města je většina lidí pro, někteří se ale bojí úrazů. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Stavební úřad před odřezáním zábradlí u Malše varoval, radním to nevadilo

  • 4
Je to už měsíc, co město nechalo odřezat od břehu Malše v centru Českých Budějovic zábradlí. Kolem této události je ale stále živo. Opoziční zastupitel Martin Kuba z ODS zveřejnil dokument stavebního úřadu. Ten se k záměru vyjadřoval ještě před odstraněním několika desítek metrů zábrany na slepém rameni řeky. A nedoporučoval to.

„Po posouzení žádosti došel k závěru, že odstranění by bylo v rozporu se zákonem, konkrétně s obecnými požadavky na výstavbu,“ stojí v dokumentu.

Úřad upozorňuje, že mezi břehem a hladinou řeky je prostor hlubší než půl metru, což je mezní hodnota. Při jejím překročení se musí zřídit zábradlí.

„Odstraněním by byl navozen stav ohrožující život a zdraví osob,“ stojí dále ve vyjádření vedoucího českobudějovického stavebního úřadu Vlastislava Eliáše.

Rada města přesto rozhodla o odstranění, k němuž došlo 22. července. Náměstek primátora Juraj Thoma (Občané pro Budějovice) v tom nevidí problém. Zdůrazňuje, že stavební úřad dal odboru správy veřejných statků k tomuto záměru pouze sdělení, nikoli oficiální stanovisko.

„My jsme o vyjádření samozřejmě věděli a ještě jsme se extra ujišťovali, zda se jedná o závazný dokument, či nikoli. Nebylo to tak,“ upozorňuje Thoma.

Tak je to napsané i v samotném materiálu, který má MF DNES také k dispozici. Stavební úřad píše, že sděluje jen obecné informace a vychází ze stručného popisu a zákresu.

Thoma dále zmiňuje, že podobně přístupné břehy jsou v Praze, Písku, ale i na dalších místech. „A i tento prostor byl v minulosti bez zábradlí. My jsme k tomu nepřistoupili jako k nahodilé věci. Musím znovu zopakovat, že je to součást strategického plánu, jak řeky ve městě postupně více zpřístupnit veřejnosti a udělat je atraktivnější,“ vysvětluje. 

Na řekách tak mají dál přibývat třeba mola nebo přístupové schody k hladině, zábradlí by mohlo zčásti zmizet také u řeky v Dukelském parku.

Podle zastupitele Martina Kuby se nemělo zábradlí pouze odřezat, ale měly se udělat ještě takové úpravy, aby to nemohlo odporovat zákonu.

„Pak určitě nejsem proti zpřístupňování řeky. Pokud by ale v tomto místě třeba jelo nějaké dítě na kole a spadlo do vody, pak bude muset u soudu někdo za město vysvětlovat, proč nebyl dodržen stavební zákon. Kdo z radních by se k tomu potom hlásil?“ ptá se Kuba.

22. července 2019