Na Písecku havarovalo historické letadlo, při pádu jeden muž zahynul

  • 11
Malé historické letadlo se v neděli odpoledne zřítilo u obce Jickovice na Písecku. Při nehodě zahynul jeden muž, druhý pasažér utrpěl těžká zranění a do nemocnice jej transportoval vrtulník. Podrobnější informace k nehodě policisté zjišťují.

Nehoda se stala v neděli před pátou hodinou odpoledne u obce Jickovice v okrese Písek v jižních Čechách. Zřítilo se zde letadlo T-28 Trojan, což je americký cvičný letoun z přelomu 40. a 50. let.

„V neděli 20. června došlo před sedmnáctou hodinou nedaleko obce Jickovice na Písecku k tragické dopravní nehodě, kdy havaroval pravděpodobně historický letoun. Letadlo letělo ve směru z Polska na Rakousko, přes naše území přelétalo spolu s dalšími třemi letadly. Z nezjištěných příčin toto letadlo havarovalo do lesního porostu, rozlomilo se na několik částí a začalo hořet,“ řekla mluvčí jihočeské policie Štěpánka Schwarzová.

V letadle podle informací policie byly dvě osoby. Potvrdila to také mluvčí zdravotnické záchranné služby.

„Jeden z mužů utrpěl zranění neslučitelná se životem a zemřel ještě před příjezdem záchranářů. Druhý z mužů si způsobil těžká poranění, záchranáři mu museli poskytnout akutní přednemocniční péči a následně byl letecky transportován do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady,“ uvedla mluvčí jihočeské záchranné služby Zuzana Fajtová.

Na místě zasahovaly dvě pozemní posádky ZZS Jihočeského kraje a dva vrtulníky.

Ačkoliv to by lpůvodně cvičný letoun, během války ve Vietnamu či Alžíru se typ letadla, které v neděli havarovalo, využíval i při bojových akcích. Stal se například vůbec prvním „stíhacím“ letounem severovietnamského letectva.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

, ,