Manuál pro čistý Malák tvoří architekti podle přání místních obyvatel

  8:53
Betonové nábřeží, cyklostezka nebo stánky s občerstvením. To jsou témata, která na druhém veřejném projednání Manuálu pro čistý Malák vzbuzovala největší vášně. Na akci dorazilo přibližně třicet lidí a většina se aktivně zapojila do debaty a nebála se dát projektantům z ateliéru Tečka, jenž má dokument na starost, užitečnou zpětnou vazbu.
Malák v využívají lidé všech věkových kategorií. V jeho blízkosti je dětské...

Malák v využívají lidé všech věkových kategorií. V jeho blízkosti je dětské hřiště, sportovní zázemí, prostor na opalování i několik vstupů do řeky. | foto: MAFRA

V první části setkání seznámila Barbora Týcová z Ateliéru pro veřejnou debatu posluchače s výsledky internetové ankety. Ta měla spolu s první veřejnou besedou sloužit jako základ pro práci projektantů.

„Z ankety, do které se zapojilo 162 respondentů, vychází, že na lokalitě si lidé nejvíce cení jejího přírodního charakteru, neformálnosti a možnosti koupit si občerstvení. Vadí jim nevzhledné toalety, reklamní smog nebo auta porušující zákaz vjezdu,“ shrnula Týcová.

Doplnila, že lidé by v lokalitě u řeky Malše ocenili i více osvětlení a koupací zóny pro děti. Obávají se pak toho, že se z ní stane atrakce, která ztratí svůj genius loci.

Pak Anna Kozáková z ateliéru Tečka představila posluchačům jejich vizi pro místo, kde obyvatelé Budějovic rádi tráví volný čas. Louku od Modrého mostu k dětskému hřišti u autobusové točny by měla protínat cyklostezka, mezi hřištěm a brouzdalištěm má vzniknout prostor pro občerstvení.

Ústřední část mezi Malým jezem a železničním mostem chtějí nechat i nadále přírodním lesoparkem, pro který je typický přírodní charakter. U Velkého jezu pak projektanti vytyčili prostor pro novou pláž.

„Při projektování jsme se snažili vyhovět všem podnětům od lidí. Ústřední část u Maláku by tak měla zůstat co nejvíce přírodní bez zásahu. Občerstvení jsme proto přesunuli k dětskému hřišti, aby lesopark nijak nenarušovalo a zároveň bylo po ruce pro rodiny s dětmi,“ popsala Kozáková.

Participativní rozpočet

V roce 2020 se Budějovice zařadily mezi města, která svým obyvatelům umožňují rozhodovat o části veřejného rozpočtu. Občané mohou navrhovat investiční i komunitní projekty, které by ve svém městě ocenili. Návrhy jsou vystavené na probudejce.cz, kde pro ně mohou lidé hlasovat. Mezi vítězné projekty pak město rozdělí 10 milionů korun.

Doplnila, že se v projektu snažili smysluplně oddělit stezky pro pěší a cyklisty, protože nyní v lokalitě každý jezdí, kde chce, a vznikají tak nebezpečné situace.

Právě cyklostezka se ale u místních setkala s největší kritikou. „Louku u mostu využívají pejskaři a chodí tam cvičit školy s dětmi. Nemůžete ji rozdělit asfaltovým pásem, úplně ji tím znehodnotíte,“ stěžoval si jeden z místních.

Zamýšlená úprava si ale našla i své příznivce. „Lidé přes louku jezdí už dlouho, vznikla tam vyježděná pěšina. Přijde mi dobré, že projekt respektuje to, co lidé v lokalitě sami zavedli,“ uvedla jiná obyvatelka lokality. Po dlouhé debatě ale všichni dospěli ke shodě, že oficiální cyklostezka by přes louku vést neměla.

Další otázky vyvolala například koncentrace stánků na jednom místě, která by tam mohla způsobit nárůst hluku, nebo využití betonu při stavbě nábřeží. Jinak ale byli lidé s dalšími body spokojeni.

„Materiály jsme navrhovali tak, aby co nejvíce podpořily přírodní charakter místa. Pracujeme hlavně se žulou, štěrkotrávníkem a barevným asfaltem. U mobiliáře jsme vycházeli z období první republiky, s níž je Malák spjatý. Barevná paleta objektů a zařízení by také měla být jednotná, aby lokalita působila uceleným dojmem. Vegetace by se pak měla skládat jen z místních rostlin, které se v lokalitě přirozeně vyskytují,“ sdělila Kozáková s tím, že v manuálu vytipovali i několik míst, kde se by kvůli zlepšení biodiverzity nemusela sekat tráva.

Vítěz participativního rozpočtu

Manuál pro čistý Malák se stal v roce 2021 jedním z jedenácti vítězných projektů participativního rozpočtu a jeho výsledkem bude studie, která napoví, jak k místu přistupovat. Také má zaručit, že případné úpravy budou mít architektonickou kvalitu. Dokument nebude závazný, má pouze návodnou funkci.

„S podobou jsem spokojená, podněty místních a veřejná debata ho opravdu dokázaly posunout správným směrem, je teď na městě, jak se k manuálu postaví,“ sdělila Kateřina Landová, která projekt do participativního rozpočtu přihlásila.

Dokument má nyní podporu i nového vedení města, které chce jeho ideály naplňovat. „Manuál jen vytyčuje pravidla rozvoje, nepřichází s žádnou konkrétní investicí. Až bude kompletní, zařadíme ho do našich strategických plánů. Nyní ale žádné plány s lokalitou nemáme,“ uvedla náměstkyně primátorky Zuzana Kudláčková.

Doplnila, že první věcí, která bude na Maláku podléhat manuálu, by mohla být nová budova sloužící jako sklad pro soukromou půjčovnu paddleboardů a stánek s drobným občerstvením.

  • Nejčtenější

Porsche z Německa dovezli do Čech v přívěsu, zloděje soud poslal do vazby

9. dubna 2024  12:53,  aktualizováno  11.4 10:24

Táborským kriminalistům se podařilo dopadnout muže, kteří podle policie ukradli v Německu sportovní...

Rekordní most přes Orlík v sobě skrývá „duši“. Nahlédli jsme dovnitř

10. dubna 2024  16:15

Stavba nového železničního mostu přes Orlík je v poslední fázi. Bude 316 metrů dlouhý, překlene...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bojuje proti developerům u Lipna a říká, že ho nelze rovnat s jezery v Rakousku

14. dubna 2024  12:05

Pavla Setničková založila spolek Lipno pro život, jehož úlohou je hájit Lipensko před projekty...

Novou halu staví dvojice robotů, je rychlá a tichá. Nahradí deset dělníků

11. dubna 2024  15:45

Pracují rychle, efektivně, přesně a bez jakéhokoliv hluku. Obvodové zdi nového multifunkčního sálu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pamatují i patnáct tisíc přestupků za týden. Díky radaru mají v obci rázem klid

10. dubna 2024  8:53

Srubec u Českých Budějovic zavedl od začátku března úsekové měření, které okamžitě zafungovalo....

Policie obvinila muže z vraždy družky u Dačic, po činu se přiznal

16. dubna 2024  9:05

Krajští kriminalisté dnes obvinili z vraždy staršího muže. V domě u Dačič na Jindřichohradecku o...

Park u planetária čekají změny, na molu nad soutokem mohou být svatby

15. dubna 2024  15:53

Odstranění plotu s výstavními panely a obnovení mlatové cesty k soutoku Vltavy a Malše jsou jen...

V autě měla plno, tak vzala švagra do kufru. Nedostal by se domů, kála se řidička

15. dubna 2024  13:36

Pouze jedno osobní auto využila šestičlenná partička k noční cestě z večírku. Na jednoho ze skupiny...

Hovorkův postup do NHL mě hřeje, říká šéf budějovického hokeje Bednařík

15. dubna 2024  12:56

Čtrnácté místo, třetí, pak třinácté a naposledy šesté. Budějovičtí hokejisté po návratu do...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...